Désirée tävlar med sin spinnrock

”Det är nästan magiskt hur lätt det är”. Désirée Koslin kan konsten att spinna och gör det numera på sin nyinköpta dubbeltrampade spinnrock av polskt märke. Den bästa hon ägt hittills. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Uppsala/Stockholm Det är populärt att spinna igen. Något som arrangörerna bakom den nya tävlingen Spinnrocka loss! har tagit fasta på. Söndagen den 21 augusti tävlar kvinnor i åldrarna 22 till 70 år i att spinna ull på Skansen i Stockholm. En av deltagarna är Désirée Koslin från Uppsala.

I helgen anordnas för första gången en tävling i att spinna ull i Bragehallen på Skansen.

Slöjd Stockholm och Skansen står bakom evenemanget, som man vill ska uppmärksamma att vi fortfarande har många duktiga och aktiva spinnare.

– Vi vill lyfta fram hantverket och uppmuntra till att spinna. Vi vill också premiera de som kan, säger Charlotte Hellsten Husman, länshemslöjdskonsulent i textil på Slöjd Stockholm, och initiativtagare till tävlingen Spinnrocka loss!

Det ligger det i tiden att spinna sitt eget garn, klargör hon.

– I dag söker många en djupare kunskap om hur naturmaterial framställs och vad de består av. Som motvikt till det alltmer digitaliserade samhället kommer nu en ökad trend mot att arbeta med händerna. Det finns helt klart ett ökat intresse för att göra tråden själv, menar Charlotte Hellsten Husman och fortsätter:

– Många som stickar söker nya garner och vill göra tråden från grunden, men även de som väver är intresserade av att spinna. Det blir en bättre förståelse och känsla för hela processen om man får kunskap om hur man tillverkar ett garn.

Tävlingen är uppdelad i två klasser, en i slända och en i spinnrock. En jury på tre personer kommer att bedöma resultatet utifrån längd, snodd, vikt och hållfasthet.

På 45 minuter ska tävlingsdeltagarna både hinna karda eller kamma ullen och spinna sin tråd.

– Det gäller att spinna ett så långt garn som möjligt. Ju hårdare garnet är spunnet desto mer hållfast blir det, förklarar Charlotte Hellsten Husman och berättar att arton personer är anmälda från hela landet. Uteslutande kvinnor.

En av dessa är Uppsalabon Désirée Koslin, som efter fyrtio år i New York återvände till Sverige och Uppsala för några år sedan.

Textilt hantverk har genomsyrat såväl hennes fritid som yrkesverksamma tid. Åren i USA varvade Désirée mellan undervisning i textilvetenskap, designuppdrag och egna utställningar. Vävning ligger henne varmast om hjärtat.

– Vävning är mitt hantverk. Jag gillar att experimentera med olika tekniker och naturmaterial. Sedan är det otroligt rogivande, säger Désirée Koslin.

Mitt på vardagsrumsgolvet i den centralt belägna lägenheten står en nytillverkad polsk, dubbeltrampad spinnrock. Men spinner sin egen tråd gör hon bara ibland, medger hon.

– Sällan, tyvärr. Men när det är till ett unikt ändamål så spinner jag och när jag blir nyfiken på någon ny fiber. Jag har till exempel spunnit mycket tagel, för det finns nästan inte att köpa, säger Désirée Koslin och förklarar att det har att göra med fibrens kvalitet hur bra tråden blir.

Till tävlingen åker hon främst för att ha roligt. Vinstchanserna tror hon är små.

– Någon måste ju komma sist också. De andra är säker bättre än mig, ler Désirée Koslin, som liksom övriga deltagare tar med egen tävlingsutrustning till Skansen.

Charlotte Hellsten Husman tror att det kan bli en underhållande batalj och hoppas publiken strömmar till. Och kanske intresset väcka hos några av dem.

– I dag är det viktigt att vi för vidare kunskapen om hur man spinner en tråd och att vi ser den närproducerade ullen som en viktig tillgång. Istället för att slänga svensk ull går det att göra många nya produkter av den.

Förhoppningen är att tävlingen blir ett återkommande arrangemang.

– Vi hoppas att vi kan fortsätta och skapa en tradition. Det skulle också vara trevligt om idéen sprider sig till andra platser, säger Charlotte Hellsten Husman.

Spinnrocka loss! är ett inslag i Skansens årliga event Lin och ull, som brukar äga rum i slutet av augusti.