Dyster lingonprognos

Ha inte för höga förväntningar inför lingonsäsongen i år. Foto: Arkiv
Textstorlek:

Om någon vecka eller två är det dags att bege sig ut i lingonskogen och skörda skogens röda guld. Den som hoppas återvända med rågade kärl kan dock bli besviken. Enligt 2016 års lingonprognos från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ser årets tillgång på lingon ut att bli riktigt dålig i större delen av landet.

För lingonplockare i norra Norrland ser läget riktigt dystert ut, spår Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Där får man ännu ett dåligt lingonår, endast drygt hälften så mycket lingon jämfört med medelvärdet för perioden 2003–2015. Något bättre har vi i Svealand att vänta. Här verkar tillgången bli två tredjedelar av ett normalår. Sämre än normalt ser det också ut att bli i södra Norrland.

Utsikterna för Götaland är däremot betydligt ljusare. Där beräknas man få tjugo procent mer lingon än normalt. Prognosen baseras på uppgifter från Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker.

– Den dåliga tillgången på lingon i Norrland och Svealand kan kanske förklaras med att vädret varit ogynnsamt för lingon under blomningen, säger Jonas Dahlgren, som ansvarar för bärprognoserna vid SLU:s Riksskogstaxering, i ett pressmeddelande.

Även om det ser ut att bli ett dåligt lingonår i Svealand och Norrland så är det fortfarande Svealand och södra Norrland som har de största tillgångarna i absoluta tal, med nästan dubbelt så mycket bär som i Götaland och över 30 procent mer bär än i norra Norrland.

Men ge inte upp hoppet. Även om SLU:s rapport ser mörk ut, behöver det inte vara kört. Man får ta med i beräkningen att bärtätheten varierar stort och att det därför finns chans att hitta områden med mycket bär i länet också.

Stora lokala variationer, tillsammans med att mängden bär i skogarna påverkas av vädret och andra händelser under ett helt år, från det att blomanlagen bildas på sommaren tills de mognar nästa sommar, leder till att det är mycket svårt att avgöra vilka enskilda vädersituationer eller andra händelser som ger ett bra eller dåligt lingonår på en enskild plats.

Gryttbybon Natcha Puna Alfvén, som driver Vendel bär och sylt, erkänner att hon inte har stenkoll på lingonläget än. Som småbarnsförälder hinner hon inte ut i skogen lika regelbundet som tidigare. Men hon har hört från sin bärplockande kollega att prognosen verkat stämma.

– Hon sa att lingonen var små och få, berättar Natcha Puna Alfvén, som tillsammans med sin man står på Bondens marknad i Västerås varje lördag, från slutet av juli till mitten av oktober.

Här säljer de bär av olika slag, örter, kantareller samt sylt och saft.

I fjol, minns hon, var lingonskörden god.

– Då plockade vi mycket lingon och sålde 40-50 kilo varje vecka.