En träff av stora mått

Olivia Helén vid den lastbil hon så småningom ska köra. Men först arrangerar hon en stor lastbilsträff. Foto: Maria Loboda
Textstorlek:

I dag, fredag, väntas hundratalet lastbilsekipage till Alunda. Bilarna kommer inrullande från hela Sverige för att delta i Alunda Truckmeet som pågår hela helgen. Initiativtagare och arrangör är Olivia Helén, 18 år, från Häcklinge.

Ett truckmeet är en möjlighet för yrkeschaufförer att samlas kring det gemensamma intresset för lastbilar. Sveriges största träffar är Lastbilsträffen i Ramsele och Nordic Trophy.

Man tävlar i olika klasser baserade på lastbilarnas användningsområden. Flisbilar, dragbilar, bilar för djurtransporter och betongbilar är några få exempel.

– Domare bedömer hur bilarna är utrustade, pimpade och putsade och det som värderas högst är bilar som är fina och välvårdade trots att de har gått många mil, förklarar Olivia Helén som själv en flitig utställare av två av de djurbilar som till vardags används i pappa Roine Heléns åkeri.

Till hösten ska Olivia börja sista året på Bolandsgymnasiets fordons- och transportprogram. Där övningskör hon minst två pass i veckan med siktet inställt på körkort för tung lastbil med släp utan viktbegränsning.

– När man går en yrkesutbildning får man ta CE-kort redan när man är 18 år i stället för 21 som gäller i vanliga fall.

Som färdig yrkeschaufför ska Olivia köra djur i familjens åkeri. I firman finns tre lastbilar och den bil som hon ska köra rymmer drygt 50 ungtjurar lastade i två plan. Det är den bilen som hon nu står och putsar hemma på gårdsplanen. Ett respektingivande ekipage då bil och släp tillsammans väger 30 ton utan last och det dubbla som fullastat.

Idén till en lastbilsträff fick Olivia förra sommaren. Trots endast en månads förberedelse lyckades hon locka nära 25 utställare till Alunda och Olivia fick blodad tand.

– Jag ville ordna en större och mer välplanerad träff hemma på på gården, berättar hon och syftar på Häcklinge gård där hennes familj håller hästar och nötboskap.

Här finns gott om mark och en av vallarna står redo för att ta emot bilar, chaufförer och publik. Det kommer också att finnas ett område för camping och plats för servering.

Evenemanget inleds med en ljusshow på fredagskvällen då bilarna kommer att blinka med alla lampor de har. Ljusshowen pågår hela natten och en jury ska utse det ekipage som har den snyggaste och mest spektakulära belysningen.

Under lördagen bedöms bilarnas skick och utseende av tillresta domare från hela landet. Funktionärer ser till att området är städat, svarar på frågor och sköter matserveringen.

Träffarna brukar vara populära och Olivia väntar sig en stor publik.

– Folk brukar tycka att bredden är intressant. Timmerbilar, biltransporter, tank- och bulkbilar som står parkerade bredvid varandra, det är en alldeles speciell upplevelse, ler Olivia.

Under lördagskvällen ordnar Olivia utställarmiddag med band. Prisutdelning sker på söndagen då de finaste ekipagen i respektive klass belönas med ära och pokal.

En gissning är att Olivia somnar gott på söndagskvällen när alla utställare lämnat Alunda. Då har hon på egen hand ordnat ett truckmee med deltagare från Piteå i norr till Kristianstad i söder.

– Mamma har hjälpt mig med pappersarbetet men annars har jag fixat allt själv, säger Olivia Helén.

Maria Loboda