Förening riggar för fest

Marie Gustavsson, ordförande i Österby simbadsförening, ser fram emot årets tilldragelse i Österbybruk. På måndag är hon, i sällskap med ett dryga femtiotal medlemmar, på plats för att börja rusta inför Eldfesten. Nästa helg smäller det. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Många bruksbor klassar det som årets höjdpunkt, medan barnen är lika förväntansfulla som inför julafton. Imorgon, måndag, börjar arbetet med att rusta för den 81:a upplagan av Eldfesten. 
Arrangerande Österby Simbadsförening har kavlat upp ärmarna, redo för uppdraget.

Smeden Ragnar Gille är ett namn som nämns när det pratas om Eldfesten i Österbybruk. Han var engagerad i Österby simsällskap och pekas ut som grundare till det anrika evenemanget. Premiäråret var 1935 och platsen var Simbadet vid Stordammen.

– Gille började skapa blomsterarrangemang och ljuseffekter i vattnet för att göra simskoleavslutningen lite festligare. Därifrån har det utvecklats till vad det är i dag, förklarar Marie Gustavsson, ordförande i Österby Simbadsförening, som sedan 1993 ansvarar för arrangemanget.

Initiativ till att starta Österby Simbadsförening togs för att värna om det natursköna området kring badet, som en mötesplats för fritid och rekreation. Men främst instiftades föreningen för att hålla liv i en kär tradition.

– När simsällskapet bestämde sig för att lägga ner Eldfesten blev det ramaskri i bygden. Vi var tvungna att bilda en förening för att bevara platsen och festen, säger Marie, och gissar att nog alla i bruket har en relation till sensommarens begivenhet.

Hon är själv uppvuxen med festen, som hon sedan drygt 20 år är med och anordnar. Planeringen har pågått i flera månader, men grovjobbet drar igång imorgon, måndag. Då samlas ett gäng frivilliga funktionärer för att bygga läktare och ställa allt på plats.

– Vi är väl 50–60 personer som jobbar heltid under veckan. Många ungdomar deltar och ser verkligen fram emot det här. Vi har kul ihop också, spelar brännboll och grillar, säger Marie och tillägger att arbetet går ganska mycket på rutin i dag.

Upplägget är i mångt och mycket sig likt från år till år. Artisterna byts däremot ut. Den nyrustade flytscenen, som är badbrygga till vardags, intas i år av Erik Segerstedt på lördagskvällen och Pernilla Wahlgren på söndagen.

När mörkret har lagt sig riktas blickarna mot fackelsimmarna som tågar in till den tyska militärmarschen Alte Kameraden av Carl Teike, som har spelats under alla år. Därefter väntar eldhopp och vattenshow innan det är dags för det beryktade fyrverkeriet. Båda kvällarna avslutas med dans.

– Först marknadsförde vi det som Upplands största, sen växte det till Svelands och nu säger vi Sveriges största fyrverkeri. Det är mäktigt och väldigt vackert, försäkrar Marie.

På en parkbänk i solen sitter Österbybon Stig Sjöberg och blickar ut över badanläggningen. Eldfesten är han, visar det sig, väl förtrogen med.

– Från 1969 och runt tolv år framåt jobbade jag på en firma som skötte elen på festen. Efter det var jag engagerad i Österby simsällskap och arbetade ideellt, säger Stig Sjöberg, och minns att de något år kom över sjutusen besökare.

För övrigt tycker han att det är en trevlig tradition, men är ändå osäker om han dyker upp för egen del nästa helg.

– Jag har sett det så många gånger, jag kan det där nu. Vi får se om jag går.

Fakta Österby Simbadsförening, ÖSF

Föreningen bildades 1992 i syfte att bevara Eldfesten, som då varit nedlagd sedan 1988.

ÖSF har renoverat och byggt upp en liten camping, som de nu driver mellan de två dammarna Stordammen och Oppdammen.

Föreningen arrangerar även traditionsenligt dans i Björkparken, Film, i början av juni och Fackelflåset i början av juli.

Källa: ÖSF