Gösdrottningen jagar svenskt fiskerekord

Cecilia Grönberg är känd som ”Gösdrottningen” i sportfiskekretsar. Hon har en osviklig förmåga att förr eller senare hitta stor gös. Hennes personbästa är 10,5 kilo så det är fortfarande en bit kvar till Sverigerekordet på 12,5 kilo. ”Tar jag det så lovar jag att lägga av”, säger hon. Foto: Peter Ahlgren
Textstorlek:

Yrkesmusiker, tävlingsgolfare och fiskeguide. Cecilia Grönberg har många strängar på sin lyra och när hon gör något gör hon det inte halvhjärtat. Det är bland annat därför Marmatjejen går under epitetet ”Gösdrottningen” bland landets sportfiskare.

– Jag är uppvuxen i Marma och har fiskat här sedan jag knappt kunde gå, säger Cecilia Grönberg och sveper ut med handen mot fjärden där hon spenderat åtskilliga tusentals timmar bakom ett fiskespö.

Det är en kunglighet som sitter mitt emot mig i den gassande sommarsolen. I sportfiskekretsar är Cecilia Grönberg känd som ”Gösdrottningen”.

– Det där är inget jag har hittat på utan det kommer från en bloggare. Jag tycker det är roligt men också ironiskt. Man är full med sår och ärr, skitig och känner sig knappast som en drottning när man är ute och fiskar, säger hon och skrattar.

Oavsett vad så har namnet fastnat. Fast att det skulle bli just gösfiske Cecilia fastnade för var knappast förutbestämt. Fisket var ett tidigt intresse och redan i tioårsåldern hade hon en egen liten båt med motor som hon letade sten med i Marmafjärden.

Fast i 16-årsåldern kom musikstudier och tävlingsgolf i vägen för fisket. För Cecilia är inte en person som gör något halvdant. Tvärtom.

– Jag är som en ketchupflaska. När jag blir intresserad av någonting så kommer allting på en gång och jag måste lära mig allt som finns att veta om just det ämnet.

I dryga 25-årsåldern hittade hon tillbaka till sitt gamla barndomsintresse. Och nu med full kraft. Hon nystartade med gädda och abborre men det ändrades snabbt.

– Jag hade hört att det fanns gös i älven och fick upp en. Det var kärlek vid första ögonkastet kan man väl säga.

Då kom ketchupeffekten fram. Cecilia Grönberg läste på och lärde sig att bottenmete var det som gällde om man skulle få upp stor gös. Och det lyckades hon med. Den första stora hon fick var på 8,3 kilo.

– Det var stort på den tiden och jag vann en fisketävling. Det var då folk började prata om mig. Inte bara för att jag tagit stor gös utan för att jag var kvinna – det var inte många tjejer som fiskade på den tiden.

Cecilia började utveckla sin egen gösfisketeknik, från bottenmete via vertikalfiske till det som gjort henne till drottning i sportfiskevärlden, pelargiskt vertikalfiske. Det handlar, mycket förenklat, om att hitta stor gös med hjälp av ekolodet och få dem att hugga.

Konsten är att lära sig tyda ekolodet, att kunna styra båten dit man vill samtidigt som betet ska placeras på precis rätt ställe och djup. Ett fiske riktat mot stor gös men också en fiskeform som fått skarp kritik i vissa kretsar.

– Det är oerhört spännande. Många tror att det bara är att åka ut och hämta hem gösen men det stämmer verkligen inte. De senaste två veckorna har jag exempelvis haft riktigt skitfiske, säger Cecilia bestämt.

– Visst vet man att fisken är där men vad är skillnaden när man kastar efter ett laxvak? Då vet man också var fisken är men det betyder inte att den hugger.

Kritik och rena påhopp har tyvärr blivit vanligare i och med den blixtsnabba spridning bilder och inlägg får i sociala medier. Något som även drabbar Gösdrottningen.

– Vissa grejer går bara överstyr. Jag blir förbannad på folk som kritiserar utan att ta reda på bakgrunden.

Fast i det stora hela möts Cecilia Grönberg av respekt och beundran i sportfiskekretsar. Något som också kan ställa till det.

– Jag får tänka på bakgrunden om jag tar en bild med en stor gös. Det är alltid någon som luskar ut var jag är.

Nu har Gösdrottningen börjat med fiskeguidning. Något hon gärna fortsätter med. Fast jobba heltid med fisket är inget hon önskar.

– Jag kan inte och vill inte leva på fisket fast det vore en dröm att kunna leva till hälften på det och till hälften på musiken.

Peter Ahlgren