Högtryck på turistbyrån

Evelina Källmark, till vänster, och Klara Enkvist finns till hands för turister som besöker Öregrund i sommar. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Besökare från när och fjärran strömmar till kustpärlan Öregrund sommartid. Det märks inte minst på turistbyrån i hamnen, dit många av gästerna söker sig för information och frågor.
Till deras tjänst står Klara Enkvist och Evelina Källmark.

Sedan några veckor tillbaka är det full fart inne på turistbyrån i Öregrund. Det kan Klara Enkvist och Evelina Källmark intyga, som arbetar i den faluröda boden med svarta knutar ner vid Hamntorget hela sommaren.

– Högsäsongen drog igång lite senare än vanligt i år, känns det som. Men från mitten av juli har det varit mycket folk, säger Klara, som bor i Östhammar och jobbar som informatör för andra sommaren.

Evelina kommer från Uppsala, men har tillbringat somrarna i Öregrund sedan barnsben.

Tjejerna är lite av proffs på trakten vid det här laget. Besökarna kommer in med alla möjliga frågor, om stort som smått. Här gäller det att ha svar på allt från boende och restauranger till utflyktstips och aktiviteter.

– De vill till exempel veta var den bästa glassen finns, var man kan bada, om man kan åka på skärgårdsturer med båt, var man hittar fina promenadstråk och om sevärdheter i närområdet, säger Evelina.

Har de inte svaren själva tar de datorn till hjälp. Både nära och långväga kunder har ärenden in. Många är utländska resenärer, som är nyfikna på den svenska skärgården.

– Det är mest tyskar, engelsmän, fransmän, holländare, schweizare och amerikanare. Några kommer med båt, andra med husbil, för att uppleva vår svenska natur och uppländska skärgård, förklarar Klara.

Evenemangen avlöser varandra i Öregrund under sommaren. Konserter varvas med idrottshändelser, allsångskvällar, teater och konstutställningar.

Många av begivenheterna är inkörda traditioner. En av dem är den pågående båtveckan, som avslutas med Roslagsloppet i morgon lördag.

Loppet, som är en av världens största offshoretävlingar för motorbåtar, startade 1962 och lockar tusentals åskådare varje år.

I helgen, den 12-14 augusti, vankas nästa anstormning. Den gamla kurorten Öregrund väcks till liv med hjälp av Lions club, som arrangerar den fjortonde upplagan av Badortsdagarna.

Programmet bjuder som vanligt på badortsdopp, skötbåtstävling, kortege med veteranfordon, dräkt- och hattparad, gycklare med mera. Varje måndag till onsdag har guidade stadsvandringar utgått från turistbyrån.

– Nytt för i år var att elever från Estetiska programmet på Bruksgymnasiet i Gimo var med och spelade upp små teaterscener under vandringarna i juli, berättar Klara, och hälsar glatt på ett medelålders par som just kliver in genom dörren.

Mannen och kvinnan har nyss anlänt med husbil och vill ha hjälp att hitta en campingplats att övernatta på.

Klara tar fram en karta och prickar för några alternativ i närheten och tipsar även om en centralt belägen ställplats som dock saknar el, men där de får stå parkerade i 24 timmar.

Efter Badortsdagarna är det dags för skolstart och ett lugnare tempo väntar på turistbyrån. För sena semesterfirare och weekendgäster har man öppet dagligen fram till den 28 augusti.

Sammanlagt är det sex informatörer som turas om att stå på turistbyrån i Östhammar och Öregrund i sommar. Hur många besökare de har servat återstår att se. Statistik tas fram när säsongen är över.

– Tidigare år vet jag att vi har haft runt 11 000 besökare i Öregrund, säger Klara.

På frågan vad hennes egna favorittips att göra i den lilla kustidyllen kommer svaret snabbt:

– Solnedgången! Att se solen gå ner i havet, det är fantastiskt, säger hon övertygande.

För Evelina slår badupplevelsen det mesta.

–  Att gå ut och bada på klipporna, det tycker jag är bäst.