Hon håller liv i konst och galleri med ny utställning

Textstorlek:

När Britt-Marlene Westertaklax flyttade till Heby förverkligade hon även drömmen om ett eget galleri. 
Nu är det dags för en ny utställning med vernissage i samband med Tidernas konstrunda.

Konstrundan är ett samarbete mellan Heby kommun och Östervåla konstnärsförening och pågår 6–7 augusti. Då öppnar konstnärer i Heby, Östervåla och Gysinge sina ateljéer.

I galleri Canvas fortsätter dock utställningen hela augusti. Här medverkar Linda Ell Zachrisson med akvarellmålningar och djurbilder tillsammans med konst av Britt-Marlene Westertaklax.

Efter att ha bott i Frankrike under många år återvände Britt-Marlene Westertaklax till Sverige och köpte huset i Heby. Fastigheten hade tidigare fungerat som kafé och restaurang och det krävdes både renovering om ombyggnad.

– Jag har lagt ner mycket arbete på att få ordning, och det är inte klart än, säger hon.

För cirka fem år sedan öppnade hon sitt galleri och har sedan hållit i flera utställningar.

– Jag har ett stort kontaktnät där både musiker och konstnärer ingår. Men jag behöver hitta nya konstnärer, och därför är det jätteroligt att Linda Ell Zachrisson medverkar i kommande utställning.

Linda Ell Zachrisson, 27 år, bor i Gysinge där hon haft årliga utställningar i Stora Järnboden. Själv ställer Britt-Marlene Westertaklax ut målningar och en del skulpturer. Hon är egentligen skulptör, men arbetar i många olika material och tekniker.

– Men det är tufft att jobba med konst och galleri på en liten ort, säger Britt-Marlene som försöker ro i land allt på egen hand.

Hon har även engagerat sig i flyktingkrisen och hjälper ensamkommande unga flyktingar.

– Vore jag lite yngre skulle jag öppna en ungdomsgård, ett mångkulturellt allaktivitetshus, där alla kan träffas och umgås, säger Britt-Marlene Westertaklax bestämt.

Under konstrundan medverkar även Leif Forkelid som har Ateljé Vincent i Heby. Han bor för övrigt granne med Britt-Marlene Westertaklax.

I hans ateljé finns konst med varierande motiv och uttryck, och ingen är den andra lik.

– Det är tråkigt att hamna i ett fack och jag vill vara flexibel och prova på allt. Och jag målar inte med pensel eller kniv utan med spatel, säger Leif Forkelid.