I höst förverkligas Annas ridskoledröm

Anna Godin startar en efterlängtad ridskola i liten skala hemma på gården i höst. Här i sällskap med russet Angela Set. Foto: Maria Loboda
Textstorlek:

Till hösten får Östhammars hästintresserade barn äntligen möjlighet att lära sig rida på hemmaplan. Då öppnar nämligen Anna Godin från Söderön ridskola på gården hemma i Stenalma. 
Tillsammans med fyra pigga och snälla ponnyer väntar hon otåligt på att få sprida hästglädje till en ny generation ryttare.

Anna Godin bor på Stenalma gård tillsammans med sin man Andreas och de fem döttrarna Amanda, Elvira, Felicia, Freija och Hilma. Gården är omgiven av vidsträckta hagar där familjens fem hästar just nu njuter av sensommarbetet.

Anna själv står i ett dike bakom stallet med famnen full av maskrosblad.

– De är till kaninerna, ler hon.

Anna har haft hästar på gården sedan 2002 och idén om att starta ridskola har hon gått och burit på i många år.

– Det är så många som har frågat om de kan komma hit och låta barnen klappa och rida så det känns som om en ridskola här i Östhammar är efterlängtad, säger hon.

I dag är det Gimo ridklubb som är det närmaste alternativet för de barn från Östhammar och Öregrund som vill lära sig rida på ponnyer. Anna vill erbjuda ett mindre och lite mer personligt alternativ.

Det var i december förra året som hon bestämde sig för att försöka förverkliga den gamla ridskoledrömmen.

– Jag ringde till Länsstyrelsen i Uppsala för att höra mig för men fick då veta att det är väldigt ovanligt att någon utan ridlärarutbildning får lov att driva ridskola, berättar Anna som, trots att hon inte har någon sådan utbildning inte lät sig nedslås.

Hon tog kontakt med veterinärer, hovslagare, gamla tränare och andra hon träffat under sina år som aktiv inom hästsporten och de gav henne goda referenser som hon tillsammans skickade till Länsstyrelsen.

Den 31 mars kom en djurskyddshandläggare från Länsstyrelsens veterinärenhet på besök till Stenalma.

– Vi satt först och pratade jättelänge. Hon frågade om stallrutiner, hovslagare, sjukdomar hos hästarna och veterinärkontakter, berättar Anna.

Efter den omfattande intervjun inspekterades gården, stallet, hagarna och hästarna mycket omsorgsfullt.

– Jag fick uppfattningen om att det främst handlade om säkerhet och djurens välmående, säger Anna.

Handläggaren hade bara några små detaljer att invända mot.

– Det var bland annat en grind och några boxlås som skulle bytas ut, säger Anna.

Efter att ha åtgärdat dessa fick hon så i förra veckan sitt efterlängtade tillstånd att bedriva ridskola i liten skala hemma på Stenalma gård.

– Det är inte ovanligt att dessa tillstånd är tidsbegränsade men mitt är permanent, säger en stolt och lite pirrig Anna.

Att komma så här långt har varit en lång process och att det nu är dags att omsätta alla idéer och planer i praktiken känns nästan lite overkligt.

Ännu har hon inte bestämt exakt hur verksamheten ska organiseras utan vill avvakta med detaljerad planering till dess att hon vet hur många som kommer att vilja börja rida hos henne.

– Fyra av mina ponnyer kommer att gå på lektionerna och vi kommer att rida på ridbanan eller ute i naturen.

Hon berättar vidare att barnen behöver ha med sig någon som kan leda hästen i början och att en hel del teori kommer att ingå i undervisningen.

– Säkerheten är extremt viktig och både barn och föräldrar behöver lära sig hur man umgås med hästar och vilken skyddsutrustning man behöver, förklarar Anna.

På sina egna döttrar märker hon hur roligt det är för barn att pyssla med hästarna och fixa i stallet och därför vill hon ge även rid-skolebarnen den möjligheten.

– Fläta manar, mäta upp foder, sopa stallgången och gosa. Jag vill att de ska få vara med om allt som gör livet med hästarna så härligt, säger Anna.

Maria Loboda