Nordic Knights slåss för handikappade barn

Textstorlek:

En riddare skulle enligt idealen hjälpa de sjuka och utsatta. Något som Nordic Knights och grundaren Patric Fälldin tar på blodigt allvar. Med stort historiskt intresse, tidsenlig utrustning, engagemang och en god portion stryktålighet visar gruppen upp sig på olika evenemang och skänker överskottet till handikappade barn. 

Det är en fin sensommardag när Upplands Nyheter träffar vapensmeden och ledaren för den medeltida gruppen Nordic Knights på hans och sambons välordnade gård strax utanför Almunge. Sedan 1993 har gruppen, bokstavligen, slagits för välgörenhet i tornerspel och uppvisningar runt om i landet.

När föreningen bildades var det med viss motvilja. Patric Fälldin hade tidigare deltagit i några tornerspelsgrupper och gillade det inte.

– Det var teater och show med uppgjorda matcher. Ivanhoe för turister skulle man väl kunna kallade det för, säger han bestämt.

– Vi ville göra det på riktigt med riktiga vapen, rustningar och regler efter medeltida förlagor.

Efter att ha slutat med uppvisningarna red och tränade han och några likasinnade därför för sitt eget nöjes skull när en förfrågan om att ställa upp i ett evenemang dök upp. Eftersom det var fråga om välgörenhet sa man ja, efter att i all hast ha kommit på ett namn.

– Alla grupper som fanns hade något latinskt namn som ingen kom ihåg. Jag tänkte efter och kom fram till att vi var nordiska och riddare. Sen för att alla skulle förstå tog vi det på engelska och så var Nordic Knights födda.

Då bestod gruppen av fyra personer som alla delade ett passionerat intresse för historia och på den vägen är det. I dag är man ett 50-tal medlemmar, varav cirka 30 är aktiva, spridda över i stort sett hela landet. Bland annat har med en avdelning i Jönköpingstrakten.

Fast att det vuxit så stort var aldrig meningen och heller inte att man skulle anordna och delta i tornerspel och uppvisningar.

– Vi var mer som en kamratklubb för medeltida historia som tröttnat på teateruppvisningar och ville göra det på riktigt efter medeltida förlagor, med medeltida vapen och rustningar.

Sakta och successivt har dock verksamheten växt. Hela tiden med samma grund. Tidsenlighet och välgörenhet. Förutom att gräva i olika historiska källor för att få fram så autentisk utrustning som möjligt arbetar Patric, som är smed, med det som brukar kallas praktisk arkeologi.

– Om det är någon detalj jag är osäker på så tillverkar jag den. Fungerar det så är det oftast korrekt. Tvärtom vad många tror så hade varje del av riddarens utrustning en praktisk nytta och fanns inte där för syns skull. Ta doket runt hjälmarna till exempel. Det skyddade mot den stekande solen vilket man lärde sig den tuffa vägen under korstågstiden.

Det mesta av utrustningen, vars förlagor kommer från 1200- och 1300-tal, smider Patric själv i smedjan hemma i Almunge.

Och det är en hel del smidandet för att få ihop en rustning. När någon av riddarna i Nordic Knights kliver upp på sin häst för att ställa sig emot sin motståndare i rännarbanan har han utrustning som väger någonstans mellan 30 och 35 kilo på sig. Eftersom det är tunga ekipage som rider mot varandra är det ofrånkomligt att deltagarna ibland skadas.

– Om man ställer upp två ekipage med fyra meter långa lansar som rider mot varandra i 40 kilometer i timmen med tidsenliga vapen så är det klart att folk skadas, men det är naturligtvis inte meningen precis som det inte var meningen på medeltiden heller.

För det mesta handlar det om blåmärken men ibland också skador på revben, bröstben och axlar. Patric, som själv är dubbad av The Sovereign order of Saint John of Jerusalem och därför rider med det berömda malteserkorset, lägger ned mycket tid, pengar och energi på sitt intresse.

– Jag lägger nog 20 till 25 timmar i veckan på det här. Det är en massa jobb med planering, beräkningar, ekonomi, vapen och utrustning. När vi ska någonstans så har vi lastbilar med med grejer. Logistiken är svår att få till och det är mycket administration för att få det att fungera.

Han kallar sig själv och resten av gänget för lite halvtokiga som orkar med allt ideellt arbete men det märks att han brinner för sin sak, både den historiska bakgrunden och de ridderliga idealen – att hjälpa sjuka och utsatta.Gruppen skänker allt överskott till väl-görande ändamål och då framförallt funktionshindrade barn.

De skulle gärna se att fler engagerade sig för den goda saken, antingen som stödmedlemmar i föreningen eller som sponsorer.

– Jag är själv född med bara ett ben och vet hur jobbigt det kan vara att växa upp med ett handikapp. Därför brinner jag lite extra för funktionshindrade barn.

I början av oktober, första och andra, är det dags för Nordic Knights att visa upp sig igen. Då anordnar man Stora hjärtslaget vid Kvarngården i Knivsta där allt överskott går till hjärtebarnsföreningen. Och som vanligt är det inte bara riddare som besökare får se.

När tornerspel anordnades under medeltiden var det en stor händelse och det kunde växa upp byar kring platserna. Även det försöker man återskapa inom föreningen där man även har medlemmar som sysslar med allt från historiskt rytteri till fagra ridande damer i tidsenliga kläder.

– Det är vår grej, allt ska vara så autentiskt som möjligt.

Peter Ahlgren