”Roligt att det blev lite av en lokal folkfest”

Textstorlek:

Konsthantverk varvades med naturstig, skönsång och en högtflygande aktivitet när Rävstensdagen arrangerades för tredje året. Men framför allt fick besökarna uppleva en skärgårdspärla i högsommarskrud.

Kerstin Söderberg och hennes man Thomas Rosen driver stug­anläggningen på Rävsten, den lilla ön belägen vid Gräsös sydspets. Det är tredje året som paret arrenderar verksamheten av Upplandsstiftelsen och redan första sommaren bjöd de in till Rävstensdagen.

– Det startade som en kick off och samtidigt ville vi sätta Rävsten på kartan, säger Kerstin Söderberg.
Gästerna hittade dit den där premiärsommaren och har fortsatt strömma till när makarna har arrangerat en heldag fylld med aktiviteter. Nyligen var det dags igen. Hantverksmarknad, tipspromenad, servering och helikoptertur är årligen återkommande punkter på programmet. Prova på att paddla kajak eller kanot är en annan.
Motorsågsskulptören Hans Gustafsson har också varit med tidigare. Mest känd är han för sina träskulpturer, som han skapar med motorsågens svärdspets.
På Rävstensdagen fick publiken även ta del av hans målningar med djur- och naturmotiv.
– Jag har målat längre än jag har sågat, men sågningen är mer spektakulär och väcker nyfikenhet, säger Söderöbon, som hoppas att en riktig utställning kan bli verklighet nästa sommar.
Det har inte hunnits med på flera år på grund av alla beställningar han får.
En nyhet för i år var det musikaliska inslaget på tablån. Den Östhammarsbaserade kvartetten Lady singers stod för medryckande sångglädje.
Familj och vänner agerade funktionärer för dagen. Ovärderlig hjälp, konstaterar Kerstin Söderberg.
– Vi uppskattar att det var runt 300 besökare här. Jag är nöjd och tycker att det var extra kul att så många från trakten kom med egen båt. Det blev lite av en lokal folkfest.
Strax efter att gästerna lämnat ön tar det vardagliga arbetet vid för de två stugvärdarna. Högsäsong råder. Stugbyn är fullbelagd och service ska finnas tillgänglig dygnets alla timmar.