Rospiggarna tvålade till hela Speedway-Sverige

Glada Rospiggar. Andreas Jonsson (till höger) hade rätt när han redan innan säsongen hade målsättningen klar för laget: Slutspel. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Rospiggarna står som vinnare av grundserien i speedway. Nu väntar ett tufft slutspel där Piraterna sannolikt blir hårdast emot.

Redan i början hade lagets stora stjärna, hemmasonen och landslagsföraren Andreas Jonsson klart för sig vad som gällde.

– Vi ska ta det här laget till slutspel. Det har varit min målsättning redan från början. Nu när jag ser vad de här killarna kan, så är ingenting omöjligt. Vi ska dit.

Snacka om att få rätt. Rospiggarna tog sig inte bara till slutspel. De vann hela grundserien.

Då ska man veta att det var mer eller mindre högodds på det – för folk utanför Hallstavik och Uppland. De flesta trodde att det ena finallaget var givet – Vetlanda. Sedan skulle det kanske stå mellan Indianerna, Piraterna och måhända Dackarna.

Men det var då. Nu är en helt annan sak.

Rospiggarna har sin hemmabana i Hallstavik, för er som inte vet. Den banan är tuff – för motståndarna. Flera lag har åkt dit i tro på vinst, men gått på pumpen.

Det fick inte minst favorittippade Indianerna erfara, som fick stryk med 56–34 i senaste mötet med Rospiggarna.

Upplandslaget var så bra att de till och med kunde köra med Martin Vaculik, EM-trea för tre år sedan, på reservplats. Alltså: Kanonbra lag, svårkörd motståndarbana.

Lagledaren Mikael Teurnberg är förstås nöjd. Fattas bara annat.

– Fantastiska killar. Vilket lag. Vi har jobbat målmedvetet för att få ett gäng som fungerar som ett lag, fungerar tillsammans. Och vi har lyckats. Vi ska veta att det är en sport med små marginaler som avgör och där motståndet ofta är av världsklass. Jag säger det igen, världsklass.

– Jag tror det här laget kan gå långt. Men visst, det blir tufft i slutspelet.

Rospiggarna alltså överst i grundserietabellen. Närmast bakom hamnade Piraterna och som troligen alltså blir tuffast emot när det gäller kampen om guldet.

Nu är det vinna eller försvinna som gäller.

– Men det här ska vi ta. Vi vet att vi kan, säger Andreas Jonsson.

Andra namn i laget att nämna är Jason Doyle, svårstavade Krzysztof Buczkowski och Jacob Thorsell.

Men mycket hänger förstås på lagkaptenen, som nu vill se hela Hallstavik på fötterna inför finalmatcherna.

Rolf Johnsson