Terränglopp under lättsamma former

Här går starten för de yngsta deltagarna i det första loppet. Ytterligare fyra tisdagskvällar, fram till den 20 september, kan man delta. Foto: Maria Loboda
Textstorlek:

Förra tisdagen gick startskottet för höstterminens första Gå lunka löp.
Det är terränglöpning under lättsamma former, arrangerad av Öregrund IKs skidsektion.

Fem tisdagar i rad är alla som vill välkomna att springa, leka och umgås i och runt terrängspåret vid Öregrunds skola. Gå lunka löp arrangeras två gånger om året.

Med tiden har det lekfulla arrangemanget blivit ett uppskattat tillfälle för Öregrundsborna att träffas och idrotta. Deltagarrekordet sattes i våras då 104 löpsugna i alla åldrar kom till start.

– Det är ganska många med tanke på att Öregrund är en så pass liten ort, säger Anders Adill från skidsektionen i ÖIK och tillägger att populariteten delvis kan förklaras av den lättsamma och glada stämningen.

Tillsammans med sektionens och styrelsens övriga medlemmar, Lisa Adill, Ulf Bergström, Hans-Olov Claesson, Maria Sjölander med flera, ansvarar Anders Adill även för skidårets träningar och tävlingar. Det är en aktiv klubb som arbetar målmedvetet för en bred och varierad träning- och tävlingsverksamhet för ungdomar.

I hur många år Gå lunka löp har varit en del av verksamheten råder det en aning osäkerhet kring. Anders Adill och Hans-Olov Claesson kommer fram till att man förmodligen drog igång år 2008 eller däromkring.

Denna augustikväll är det som vanligt knattarnas lopp som startar först. Med nummerlappar på bröstet står de unga löparna och trampar av iver över att få komma iväg.

Vissa är så små att de får sitta i famnen på någon vuxen, men de allra flesta tar sig runt det 300 meter långa loppet på egna ben.

När knattarna gått i mål blir det trångt i startfållan. Nu är det dags för alla de som valt att springa 1,5, 2,5 eller 5 km. Svettiga av ansträngning spurtar så deltagarna i mål där de omsorgsfullt klockas och registreras. Tränarna har god hjälp av de föräldrar som inte är med och springer.

Jennifer Hägerbaum, 9 år som sprungit 1,5 kilometer är nöjd med sin insats. Det var både roligt och jobbigt på samma gång.

– Det bästa är sista gången när man får medalj och bulle, säger hon.

De fem tisdagskvällarna avslutas nämligen med klubbmästerskap i terränglöpning, följt av Gå lunka löps uppskattade prisutdelning då alla som sprungit minst tre gånger får medalj.

– Även klubbmästerskapet är en väldigt avslappnad tillställning och vi springer för att det är roligt, säger Anders Adill.

Redan i går drog dock den ordinarie träningen igång för de yngre skidåkarna. De äldre har redan varit igång i några veckor. Hans-Olov Claesson berättar att på tisdagarna är det löp- och fysträning, och på torsdagar kör de rullskidor. Innan den efterlängtade snön kommer vill säga. Då blir det skidor för hela slanten.

Maria Loboda