De lyfter traktens mat och hantverk

Ulla Jansson, Gunvor Qvarnström och Lotti Oscarsson ser fram mot en välbesökt marknad i Tvärnö. Foto: Maria Loboda
Textstorlek:

Tvärnö I dag lördag är det dags för medlemmarna i Söderöslöjd att för fjärde året i rad välkomna till höstmarknad på Tvärnö. 
I den gamla skolan kommer man att sälja mat och hantverk från trakten.

Lotti Oscarsson från Tvärnö och Ulla Jansson och Gunvor Qvarnström från Raggarön är tre representanter från föreningen Söderöslöjd. De är på plats framför Tvärnö skola och berättar om lördagens marknad och väderprognosen ser mycket lovande ut.

– Hittills har vi haft tur med vädret varje år, säger Ulla Jansson som bidrar med stickat och tovat ullhantverk.

På en ställning konstruerad av en gren har hon hängt upp tre stycken nåltovade och väldigt rara ugglor.

Även Gunvor Qvarnström ägnar sig åt tovning och stickning. Hon har med sig en hel kasse full av små nåltovade djur och andra figurer. Över räcket framför skolan hänger en lång rad färgglada trasmattor.

– Det är jag och min svägerska, Kerstin Öhman som vävt dem och de kommer också att finnas med på lördag, berättar Gunvor Qvarnström.

Lotti Oscarsson berättar att en av årets nyheter är pelargonsticklingar. Själv har hon inget egentillverkat med på marknaden men tidigare har hon sålt stickat och tovat hantverk.

Med handslända spinner hon sitt garn på egen hand.

– Jag föredrar handsländan framför spinnrocken eftersom jag vill kunna påverka egenskaperna hos garnet mer än vad som är möjligt med spinnrocken, förklarar Lotti Oscarsson.

Ullen som de tre konsthantverkarna använder kommer från Åddebo i närheten av Skärplinge. Och från Raggarön förstås.

Från fårbesättningen från Mellangården på Tvärnö kommer det att finnas lammskinn och diverse produkter från gårdens odlingar.

– Vi vet inte riktigt vad Eva Medin har med sig men vi antar att det handlar om grönsaker och blommor, säger Lotti.

Honung från Långalma, Raggarölax, en liten loppis och bröd bakat av Monica Karlsson är ytterligare några exempel av vad som kommer att finnas på borden.

Höstmarknaden brukar vara en efterlängtad och välbesökt tillställning. Både tillresta besökare och lokalbefolkning kommer för att titta, handla och umgås.

– Det finns inte så många tillfällen för oss som bor härute att komma samman. Många sitter här och fikar och pratar hela dagen, ler Lotti Oscarsson.

Maria Loboda