Evenemang 16-22 september

Textstorlek:

Uppsala

Bondens egen marknad i dag fredag kl. 14-18. Försäljning av närproducerade varor framför Resecentrum. Handla mejeriprodukter, kött, fisk, grönsaker, bakverk och fika.

Botanisera bland lokalproducerade varor på Fyris torg, med start i arla morgonstund i morgon lördag. Säsongen till ära har torghandlarna dukat upp med nyskördad frukt och grönsaker, blomster, potatis, syltat och saftat, kransar och hembakat till försäljningen.

Klädbytardag i Dalby bygdegård i morgon lördag kl. 13-15.30. Fynda barnkläder, barnskor och andra barnprylar. Fika och korv finns till försäljning.

Natten är dagens mor i regi av Hugo Hansén. Noréns drama om en familj i sönderfal har premiär på Uppsala stadsteater i kväll fredag kl. 18. Med bland andra Lolo Elwin och Gustav Levin i rollerna. Doktor Glas med Aksel Morisse i titelrollen spelas på lilla scenen.

Upsala Fäktförening arrangerar nationell ungdoms- , junior- och seniortäv-.
ling i fäktning på Fyrishov lördag och söndag.

På Vikingaskolan på Gamla Uppsala museum får du lära dig en ny färdighet som var användbar på vikingatiden. Nya ämnen varje vecka. Lördag och söndag med start kl. 14.

Kyrksöndagar. Visning av Björklinge församlings medeltidskyrkor hålls under hösten. Åkerby kyrka står på tur på söndag kl. 13. Efter gudstjänsten kan vi lära mer om kyrkan, dess historia och inventarier.

Stavby bio visar Den allvarsamma leken i regi av Penilla August på söndag kl. 19.

Tisdá i Viksta. Samtal, handarbete, bara vara. Kyrkan öppen varje tisdag kl. 11-15. Middagsbön kl. 12.

Tisdagskvällar kl. 18-21 vid Ulva kvarn samlas ägare till äldre fordon och andra intresserade för att umgås och beundra varandras bilar/Mc/mopeder.

Badlif. Intresset för bad- och kurortsanstalter var stort under 1800-talet. På Upplandsmuseet möter vi städerna som förändrades av badhusepoken 1880-1930, fångade i några av tidens fotografers bilder. Utställningen pågår fram till 29 september.

Fotografen Björn Söderströms visar fantasieggande bilder från Florarnas naturreservat på Biotopi fram till den 23 oktober.

Knivsta

Fredagar innebär bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Högmässa i Alsike kyrka på söndag kl. 10. Kyrkkaffe i klostret efter mässan.

Högmässa i Östuna kyrka på söndag kl. 12.

Novellkväll på Knivsta bibliotek på måndag kl. 17.30. Under några måndagar i höst blir det högläsning av fyra noveller av Hjalmar Söderberg.

Heby

Heby Folkets hus visar Sully med Tom Hanks och i regi av Clint Eastwood på söndag kl. 19. kl. 19.

Oratoriet Skapelsen av Joseph Haydn ges i Västerlövsta kyrka på lördag kl. 16.

Hillevi Martinpelto, sopran, hovsångerska, Mats Carlsson, tenor, Eric Ander, bas, och Stockholms kammarkör medverkar.

Musikgudstjänst i Huddunge kyrka på söndag kl. 18. Odd Maad, flöjt, och Margarita Långberg, piano.

Perh Eklund visar naturfoto på Östervålas bibliotek. Utställningen pågår fram till 29 september.

Enköping/Håbo

Trevliga lördagar med kaffe och dragspel i Kaser´n, Kungs Husby, kl. 12-16.

Dockteatern Svarta Katten ger Syrsan och myran på Fridegårdscenen i Bålsta på lördag kl. 11. För barn från 5 år och uppåt.

Jazzkafé med saxofonisten och klarinettisten Ken Peplowski och Kjell Fernströms trio i Västerledskyrkans kafé på söndag kl. 15-17.

Per Bylund Andersen, som startade föreningen Colchaj Nac Luum – jord och frihet, kommer till Enköpings bibliotek och berättar om ett framgångsrikt jordbrukskooperativ bland Mayabönder. Föredraget hålls på tisdag kl. 19.

Två mästare och en gesäll. Tim Mårtensson, kostymör och nordens ende plymmakare, ställer tillsammans med Kristina Makroff, med mästarbrev i dam och klänningsskrädderi , och Clara Jängnemyr, lärling hos Kristina Makroff med inriktning kostymör, ut på Alsta trädgårdar i Örsundsbro. Utställningen pågår fram till den 25 september.

Tierp/Älvkarleby

Rio Bio i Skutskärs Folkets hus visar John Hron på söndag kl. 14Den allvarsamma leken visas på söndag och onsdag kl. 19.

Nybörjare och vana, unga och gamla välkomnas till stick- och hantverkskafé på biblioteket i Skutskär på lördag kl. 10-13. Kaffeservering.

Öppet hus i Tierpsgården, Kyrkbyn, på tisdag kl. 12. Dagträff med kaffeservering, allsång och underhållning.

Vegan, vegetarian eller köttätare? Judit Nordström kommer till Skutskärs bibliotek och pratar om djurhållningen, mjölk, kött och ägg-industrin på tisdag kl. 18.

Leufsta bruksarkiv i Förvaltarbostaden, Lövstabruk, håller öppet för besök och forskning onsdagar kl. 10-15.

Besök Klaverens hus i Lövstabruk och se deras utställning av klaverinstrument och industriminnen. Arkiv och bibliotek. Öppet dagligen kl. 11-16 samt tisdag och torsdag även kl. 18-20.

Den ofärgade sanningen. En fotoutställning i svartvitt av Mattias Boström visas på Skutskärs bibliotek.

Östhammar

Öregrunds bio visar Hitta Nemo på söndag kl. 15. Bridget Jones baby ges söndag och måndag kl. 19.

Traditionell höstmarknad med tivoli på Sjötorget i Östhammar på lördag cirka kl. 9-16. Orienteringsklubben OK Rodhen arrangerar.

Den andra upplagan av Jättelångt MTB körs mellan Öregrund och Norrtälje i morgon lördag. Sträckan är cirka 120-135 km och underlaget en blandning av stig, skogskörvägar, grusvägar, strand och asfalt. Start kl. 10 i Öregrund.

Söndagsgudstjänst i Sjömansgården Hargshamn den 18 september kl. 11. Vardagskören medverkar.  Efteråt soppa och samtal om framtiden.

Bilbingo på Österbybruks idrottsplats söndagar kl. 14.

Bilbingo i Björkparken i Film måndagar kl. 19.

Taizémässa i Östhammars kyrka på söndag kl. 18.

Östhammars fotoklubb, Frösåkers hembygdsförening och Östhammars konstnärsförening visar foton, målningar och gamla saker från förr och nutid om Östhammars stad i SKB:s lokaler. Utställningen pågår fram till 29 september.

Galina Davydtchenko ställer ut måleri och Lars Torvaldsson smycken på Sadelmakarlängans nya utställning. Utställningen pågår till den 25 september.