Evenemang 23–29 september

Textstorlek:

Uppsala

Bondens egen marknad i dag fredag kl. 14-18. Försäljning av närproducerade varor framför Resecentrum. Handla mejeriprodukter, kött, fisk, grönsaker, bakverk och fika.

Jag vill dansa med lyckan. Edith Piaf-kväll med Anna Bromee och Gladys de Pilar på Reginateatern ikväll fredag kl. 19.

Körkonsert med Uppsala domkyrkas gosskör och Simplyfive i Domkyrkan på lördag kl. 15. Andrew Canning vid orgeln.

Svamputställning på Evolutionsmuseet lördag och söndag kl. 12-16. Träffa svampexperter och ta gärna med din egen svampkorg för bedömning.

Botanisera bland lokalproducerade varor på Fyris torg, med start i arla morgonstund i morgon lördag. Säsongen till ära har torghandlarna dukat upp med nyskördad frukt och grönsaker, blomster, potatis, syltat och saftat, kransar och hembakat till försäljningen.

Natten är dagens mor i regi av Hugo Hansén. Noréns drama om en familj i sönderfal visas på Uppsala stadsteater. Med bland andra Lolo Elwin och Gustav Levin i rollerna. Doktor Glas, klassikerromanen av Hjalmar Söderberg, med Aksel Morisse i titelrollen spelas på lilla scenen. Se även Egenmäktigt förfarande, en dramatisering av Lena Anderssons bok med smak namn.

Äpple päppel. Utställning av ett 60-tal äppelsorter i Orangerisalen, Botaniska trädgården. Lär mer om en av våra mest älskade frukter. Varför beskär vi äppelträd? Hur kommer kärnorna in i äpplet? Öppet lördag-söndag kl. 12-15.

På Vikingaskolan på Gamla Uppsala museum får du lära dig en ny färdighet som var användbar på vikingatiden. Nya ämnen varje vecka. Lördag och söndag med start kl. 14.

Fotografen Björn Söderströms visar fantasieggande bilder från Florarnas naturreservat på Biotopi fram till den 23 oktober.

Knivsta

Fredagar innebär bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Ett möte med journalisten och kåsören Barbro Alving, signaturen Bang. Gudrun Nordenås håller föredrag på Lyckträffen i dag fredag kl. 14.

Familjegudstjänst i Lagga kyrka på söndag kl. 10. Barnkören medverkar. Enkelt kyrkkaffe.

Missa inte torghandeln med närproducerade varor som hålls vid Knivsta kommunhus på torsdag kl. 14-18.

Heby

Focus bio i Östervåla visar Den allvarsamma leken på söndag kl. 18 och på onsdag med fikapaus, kl. 13.

Heby Folkets hus visar Bridget Jones baby med Renée Zellweger i huvudrollen på söndag kl. 19. Stora, vänliga jätten – SVJ i regi av Steven Spielberg ges på söndag kl. 15.

Drive in-loppis på på skolgården i Östervåla i morgon lördag kl. 10-13.

Skördemarknad i Västerlövsta hembygdsgård på söndag kl. 13-16. Även pilkastning, lotterier, kaffe- och våffelservering samt buskspel med Enåkers spelmän på programmet. Traditionell dragkamp mellan Västerlövsta-Vittinge kl. 15.30.

Släktforskningscirklar för nybörjare drar igång på onsdag kl. 19-22 på Tärnsjö bibliotek.

Perh Eklund visar naturfoto på Östervålas bibliotek. Utställningen pågår fram till 29 september.

Enköping/Håbo

Natten och Gryningen. Vernissage på Konsthallen i morgon lördag kl. 12-15. Konstnär Anna Ekholm, som arbetar med motiv från urbana miljöer och naturmiljöer samt figuration och abstraktion, ställer ut. Utställningen pågår fram till 16 oktober.

Vilse på nätet. Kom igång att låna e-böcker, hitta på bibliotekets webbplats, skaffa e-post eller surfa på internet. Enköpings bibliotek på måndag kl. 13-14.

En temavecka om psykisk hälsa arrangeras på på Fridegårdscen och i Håbo bibliotek mellan tisdag och torsdag. Det blir flera föreläsningar under veckan. Bland annat en med Jill Carlberg Söderlund, som är egen företagare med autismdiagnos, på tisdag kl. 14.

Onsdagsmys på Kafé Samt den 28 september kl. 19. Underhållning med Aldo Donatello på gitarr och Karin Tenngren på fiol. Intimt instrumentalt med stråk av ljus, mörker, lek och allvar.

Tierp/Älvkarleby

Rio Bio i Skutskärs Folkets hus visar Ice age: Skratattack. Bridget Jones baby visas på söndag och onsdag kl. 19.

Minns du sången. Program med bland andra Maria Hallengren i Skärplinge missionskyrka på lördag kl. 18.

Ett altarskåp berättar/En kyrka berättar. Två nya kortfilmer av Sten-Georg Alsne om Älvkarleby kyrka visas på Skutskärs bibliotek på tisdag kl. 19.

Leufsta bruksarkiv i Förvaltarbostaden, Lövstabruk, håller öppet för besök och forskning onsdagar kl. 10-15.

Besök Klaverens hus i Lövstabruk och se deras utställning av klaverinstrument och industriminnen. Arkiv och bibliotek. Öppet dagligen kl. 11-16 samt tisdag och torsdag även kl. 18-20.

Västlands kyrkokör med solister och instrumentalister bjuder in till kafékväll med allsång och glada överraskningar i Västlands församlingshem på torsdag kl. 19. Till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete.

Den ofärgade sanningen. En fotoutställning i svartvitt av Mattias Boström visas på Skutskärs bibliotek.

Östhammar

Barnloppis med höst- och vintertema i Gräsö skola på lördag kl. 10-13. Leksaker, kläder stl. 44-170, skor, vinteraktivitet, babytillbehör med mera till försäljning.

Söndagsmässa i Östhammars kyrka den 25 september kl. 11.

Gudstjänst med inskrivning av konfirmander på söndag kl. 11.

Drop in på Anhörigcentrum på Vårdcentrum i Östhammar på onsdag kl. 13.30-15.30. Kom förbi för en pratstund och en kopp kaffe.

Sopplunch i Östhammars församlingsgård onsdagar kl. 11-13. Soppa, bröd och kaffe på menyn.

Guidade visningar av Ramhälls gruvor efter överenskommelse fram till 31 oktober.