Fruktbar förmedling

Textstorlek:

Uppsala/Länet Somliga våndas över rikliga äppelskördar och frukt som ligger och förfars i trädgården. Andra trånar efter lite fallfrukt. 
Genom fruktförmedlingar på internet kommer överskottet andra till nytta och glädje.

Facebookgruppen fruktförmedlingen var först ut med att via nätet koppla samman människor som har ett överflöd av frukt med de som inget har.

Initiativtagare var Victoria Qvarnström i Jonsered, Västergötland, som startade gruppen 2012.

– Idén väcktes på tio minuter. Jag läste i en tidning om en äldre man som tog emot äpplen i en föreningslokal. Folk som hade för mycket fick komma och lämna. Sedan delade han ut till alla som ville ha.

Victoria googlade för att se om det fanns något liknade koncept på internet, men hittade inget.

– Då skapade jag facebookgruppen direkt. Jag tänkte mig som en anslagstavla i matbutiken där man sätter upp lappar. Det saknades ett forum dit man kunde vända sig för att bli av med sin frukt.

Syftet, klargör hon, är att dela med sig och att ta vara på det som förgås.

Förmedlingen är rikstäckande och har i dag nästan 10 000 medlemmar runt om i landet. På sina håll har även lokalgrupper bildats, bland annat i Uppland.

Reglerna är enkla men tydliga. Det är bara personer som vill ge bort frukt som får annonsera. Förfrågningar tas bort.

– Det skulle bli för rörigt annars och för många inlägg. Det är bara fem procent av alla medlemmar som har frukt att förmedla, säger Victoria och berättar att säsongen drar igång i maj och pågår fram till senhösten.

Däremellan skänks allt från rabarber och vinbär till gråpäron och plommon. Vaktelägg är det mest ovanliga som har skänkts gissar Victoria, som efter premiärsäsongen räknade ut att omkring 1,5 ton gratis frukt hade förmedlats genom gruppen.

Efter att fruktförmedlingen startat var det många som följde i deras fotspår.

– Det har kommit en drös efterföljare och det är jättekul. Sedan har vissa kontaktat mig och velat göra pengar på idén, men det har aldrig varit min tanke. Här ger man bort.

Anna Sander i Norby, Uppsala, anslöt sig till facebookgruppen för ett par år sedan och tillhör de få procenten som vill bli av med frukt. Hemma i trädgården har familjen fem dignande äppelträd och allt kan de givetvis inte förbruka på egen hand.

– Vi lämnar in och gör cirka 1 000 liter äppelmust, som jag fryser och gör glögg, gelé och mos av, berättar Anna och konstaterar att det är ett bra äppelår i år.

Förra hösten var det tre familjer som nappade på hennes inlägg om att komma och plocka äpplen. I år har ingen hört av sig, än så länge.

– Det är jättegoda äpplen och vi skördar fram till mitten av oktober, säger Anna, som en liten vink till Upplands Nyheters läsare.