Här satsas på härodlat, hemlagat och tomatprovning

Textstorlek:

Vin-, öl- och chokladprovning i alla ära. Makarna Secher har valt en annan nisch. De bjuder in grupper till en tomatupplevelse mitt bland odlingarna på gården Näset i Södra Ekhamn. 
Utseende, doft, smak och konsistens är kriterier som bedöms. 

Med en välsorterad tomatodling hemma på gården, belägen mellan Knivsta och Sigtuna, väcktes idén hos Sven Secher:

Varför inte bjuda in till tomatprovning?

– Vi har odlat tomater länge och odlar årligen cirka 25 olika sorter. Det är lite av en specialitet, berättar Sven, som sedan tiotal år driver en trädgård med ekologisk profil tillsammans med frun Elisabeth och en anställd, trädgårdsmästare Helena Grip.

Paret odlar småskaligt men brett. Här samsas ett stort utbud av ekologiskt odlade grönsaker och blomster på en ganska liten yta.
I såväl växthus som på friland och i hembyggda odlingslådor.

– Vi tänker inte volym. Vår idé är att jobba med finliret och att ha bra kvalitet på produkterna. Mångfalden är också för kunderna, som vill ha variation, förklarar han.

I början fick bara grannar och bekanta ta del av godsakerna, men snart vidgades vyerna. Makarna öppnade gården för allmänheten på lördagar och erbjuder sedan några år även abonnemang på grönsakslådor.

– Kunderna kommer och hämtar veckolådor fyllda med skördemogna grönsaker. Vi lägger i det som är godast och nyttigast för säsongen. Som mest hade vi 40 abonnenter i trakterna kring Uppsala, Knivsta och Sigtuna.

Med tiden har verksamheten, Näsets gröna, utvecklats. Mycket tack vare besökarnas önskemål.

– Många gör en utflykt och åker hit, men har saknat någonstans och fika.

Ett kafé inreddes i ett av växthusen, där Elisabeth nu dukar fram hembakat och hemlagat med ingredienser från bärbuskar, fruktträd och grönsaksland.

Sommarens nyheter är dels en liten handelsbod och dels en tomatterass för kafébesökarna med utsikt över Mälaren.

Vad gäller tomatprovningen är den ett populärt inslag som, enligt Sven, ofta framkallar aha-upplevelser bland deltagarna.

– De blir förvånade att tomaterna smakar så olika och att de är så goda.

Under en tomatprovning pratar man om tomater i stort och smått, om odlingen och hur den röd-, orange-, gul- eller blåskimrande frukten används i matlagning.
Sedan är det hög tid att låta tomatsmaken sprida sig i gommen.

– Vi brukar prova sju till tio sorter, och jämföra färg, form, doft och smak. I slutet gör vi en omröstning och utser en vinnare. Stupice och sweet olive är två favoriter som har hamnat i topp, säger Sven, som har ärvt odlar-intresset av sin morfar.

Det var morföräldrarna som köpte Näset på 1940-talet och brukade jorden här. Sven är född på gården och uppvuxen med prima odlingsförutsättningar inpå knuten.

2009 återvände han för att stanna och satsa grönt på heltid.

Närmast på programmet står en äppeldag den 1 oktober, med tillfälle att musta egna eller gårdens äpplen.

Malena Olsson

 

FAKTA tomater 

Tomat (Solanum lycopersicum) är en potatisväxt som bär ätlig frukt.

Växten härstammar från Peru och namnet kommer från tómatl i nahuatl-språket.

Tomat innehåller lykopen, en karotenoid, som ger tomaten dess röda färg.

Studier visar att lykopen kan motverka hjärt-kärlsjukdom, vissa cancerformer och att det stärker vårt immunförsvar och skyddar huden mot solens farliga UV-strålar.

Tomater är också rika på vitaminerna A, C, E och B.

Källa: Wikipedia