Heby klättrar och ser framåt

Hebys kommunalråd Marie Wilén (C) kan glädjas åt positiva siffror när det gäller företagsklimat och inflyttning. ”Det geografiska läget bidrar till att fler flyttar hit”, säger hon. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Heby klättrar och är numer en av länets bästa kommuner när det gäller företagsklimat. Inflyttningen ökar och det byggs som aldrig förr.
Samtidigt är sjuktalen höga och arbetet för en ekonomi i balans fortsätter.

– Vi har en positiv befolkningsutveckling och det går åt rätt håll även om vi har lite för höga kostnader, säger Marie Wilén (C), kommunalråd i Heby kommun.

De ökande sjukskrivningstalen är en utmaning och Marie Wilén berättar att det finns en handlingsplan.

– Bland annat bygger vi en personalpool med fast personal som kan rycka in vid behov. Sen tidigare jobbar vi också med en hälsofrämjande arbetsplats och erbjuder friskvårdskuponger till personalen.

Företagsklimatet har däremot utvecklats positivt. I Svenskt Näringslivs ranking går Heby kommun upp 103 placeringar och hamnar på plats 101, vilket är den bästa plats kommunen har varit på. Heby kommun är nu bland de bästa i Uppsala län när det gäller företagsklimat.

– Det är verkstad som gäller när det handlar om företagsklimatet och är det något som inte fungerar måste man göra något åt det, säger Marie Wilén och tillägger:

–  Det är i de små och medelstora företagen de nya jobben skapas och företagen är en förutsättning för tillväxt och välfärd i kommunen.

Och det är snurr på tillväxten där det geografiska läget är avgörande, liksom kommunikationer och de förbättrade skolresultaten.

– Skolresultaten i sig är viktigt för inflyttning. Har man barn i skolåldern vill man se hur skolan fungerar.

Inflyttning kräver bostäder och efterfrågan är stor. Det är många byggprojekt på gång både i centrala Heby och kommunen i övrigt. Kommunen har sålt mark och totalt planeras flera hundra nya bostäder.

– Alla villatomter i Heby är slut och i Horrstabacken är planen klar för fler villatomter.

På Heby torg planeras 30–40 nya bostäder plus byggnaden där ägaren Leif Lind bygger fler lägenheter. Den tidigare planen för fastigheten Kronan, som berör området en bit från kommunhuset, arbetas om. Här planeras att bygga bostäder i fler plan vilket kan bli 250–300 lägenheter. Marie Wilén berättar att de ska ha markanvisningstävling då fler aktörer får delta.

Markanvisningstävlingar tillämpas när kommunen vill ha stor bredd på förslagen. Kommunen sätter upp grundläggande villkor och kriterier. Byggherrar får sedan lämna in förslag på lämplig byggnation i området utifrån de kriterier kommunen har satt upp.

– Det byggs bostäder på de flesta av kommunens orter, och det har även sålts tomter, bland annat i Morgongåva. Totalt har det sålts 21 tomter i Heby kommun i år. Det kan jämföras med åtta sålda tomter förra året och fem tomter år 2014.

Marie Wilen påpekar att förutom kommunens egna bostadsbolag finns flera lokala aktörer som är mycket duktiga och bidrar till bostadsbyggandet.

Annat som ökar i Heby är villapriserna. Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarkedja, har tagit fram siffror som visar att priserna på villor stigit i samtliga län med en snittökning på 32 procent.

I Uppsala län har prisutvecklingen på villor legat en bra bit över rikssnittet med en ökning på 45 procent. Starkast utveckling syns i Heby där villapriserna har ökat med 56 procent sedan 2011.