Kultur som hälsofrämjare

Textstorlek:

Genom kulturupplevelser ska asylsökande i länet må bättre. Det är förhoppningen och målet med ett nytt projekt, som drog igång i folkvimlet på kulturnatten i Uppsala.

I våras reserverade vårdstyrelsen, Uppsala läns landsting, 740 000 kronor för projektet ”Kultur för att främja hälsan hos asylsökande”.

En del av projektet går ut på att erbjuda kulturaktiviteter till människor som vistas på fyra asylboenden i länet, belägna i Östhammar, Håbo, Tierp repektive Älvkarleby. Under hösten får de boende här chansen att kostnadsfritt ta del av det lokala och regionala kulturlivet. Elva evenemang kommer att bokas in.

– Vi har besökt boendena och och berättat om projektet för ansvariga och asylsökande. Idén var mycket uppskattad. Att komma ut och uppleva länets rika kulturliv kommer att bli ett viktigt steg för dem, säger Sakýp Murat Yalçýn på landstingets kulturenhet, som leder projektet.

Han förklarar att ett syfte med satsningen är att bryta isoleringen och motverka risken att de asylsökande hamnar i passivisering.

– Väntan på uppehållstillstånd kan bli lång. De har lite medel att röra sig med, få möjligheter att lämna lägenheten. Dessutom bor de ofta en bit utanför samhället.

Aktiviteterna kommer att genomföras i grupper om tio personer. Det kan handla om allt från konsert- och museibesök till dansuppvisning, film och träffar där man kan prova på slöjdhantverk.

– Vi kommer att använda mycket av Konsertkarusellens och Scenkonstkarusellens utbud. Vi utgår från deltagarnas intressen och ålder, säger Sakýp Murat Yalçýn, som också ser det här som ett bra tillfälle att lyfta fram kulturen runt om i länet.

Startskottet för projektet fick en passande inramning då man förlagt invigningen i anknytning till kulturnatten i Uppsala.

En busslast med ett 30-tal barn och vuxna från asylboendet i Film, Österbybruk, hälsades på lördagsförmiddagen välkomna inne på stadsteaterns kafé. Senare under dagen anslöt ytterligare ett boende. På plats i kaféet fanns Raghad, 17 år, i sällskap med sin pappa och två småsyskon. Delar av familjen kom till Sverige från hemlandet Syrien i oktober 2015 och bodde fram tills för några månader sedan i Bredsand, Enköping. Hennes mamma och lillebror är fortfarande kvar i Grekland.

I dag går Raghad i en förberedande klass på Bruksgymnasiet i Gimo och siktar på en karriär som oljeingenjör. Hon pratar bra svenska och blir glad när ordet kultur kommer på tal.

– Jag älskar att lyssna på musik och har börjat ta pianolektioner i Österbybruk, säger hon berättar att svenska artisten Darin är en stor favorit.

Hemma i Syrien har det inte varit möjligt att gå på vare sig konserter, bio eller teater sedan kriget bröt ut 2011. Det har varit tråkigt tycker Raghad, som tänker passa på när tillfälle till kulturupplevelser ges under hösten.

– Jag ser fram emot det. Det ska bli spännande!