”Nu vill jag satsa på odlingen igen”

Textstorlek:

Hon älskar att rensa och har förmågan att få misskötta växter att spira igen. Odlingslusten och trädgårdsglädjen har följt Kelingebon Karin Mård genom livet. Efter ett mellanår vill hon nu ta nya tag och sjösätta ytterligare några av sina gröna projekt.

I växthuset på gården i Kelinge, beläget knappt fem kilometer från Hökhuvud, dignar plantorna av vita paprikor och purpursvarta tomater. Karin Mård brukar ha större variation är så i sina planteringshinkar. Normalt finns här ett 70-tal tomatsorter, paprika och chili i olika färger och former, gurkor, örter och meloner. Perenner inte att förglömma. Allt ekologiskt odlat och uppdrivet från egna frön.

Men på grund av flera omständigheter är årets skörd mindre än vanligt. Efter att sambon och livspartnern Roger hastigt gick bort i början av året har Karin varit tvungen att hushålla med krafterna. Dessutom förlorade hon alla sina frön, när värmen plötsligt slog till i fjol och de olyckligt ”brann upp” i ett stekande hett växthus.

Nu är orken på väg tillbaka och motivationen likaså. Karin längtar efter att få ordning på grönskan på gården och få fart på odlingen igen. Planerna är många.

– Jag önskar få igång det stora av mina två växthus och vill även ha värme i ett, för att kunna vinterförvara växter där, säger Karin och berättar att drömmen om ett eget växthus förverkligades i slutet av 1980-talet.

Då monterades två plastväxthus upp på gräsplanen vid sidan om huset. Syftet var främst att kunna odla för egen försörjning. Karin vill veta vad hon sätter tänderna i och vägrar importerad mat. Sedan handlar det om miljön och smaken, inte minst, menar hon.

– Importerade grönsaker smakar ju ingenting.

Kacklande höns har funnits på gården i drygt 30 år. I dag har Karin cirka 70 frigående fjäderfän av rasen sussex, skånsk blommehöna och plymouth rock.

Äggen är storsäljare på torghandeln i Östhammar, där Karin har deltagit de senaste femton åren.

– Jag började stå på marknaden för att bli av med överskottet av bland annat potatis, morötter och kryddor. Sen säljer jag fårskinn och ägg. Äggen är det stor åtgång på, konstaterar Karin, som har har fått många stamkunder genom åren.

Till säsongsfinalen på Rådhustorget lördag den 17 september dukar hon upp med en färggrann skörd av paprikor och tomater.

Sitt gröna intresse har Karin med sig hemifrån. Morföräldrarna drev jordbruk i Lövstabruk och hennes mamma har alltid gillat att påta i trädgården.

– Jag har det i mig. Jag tycker om att så och se när det växer upp. Och framför allt gillar jag att rensa. Jag lyckas ofta få liv i misskötta växter, genom att ge dem kärlek, säger Karin med ett stolt leende.

I tioårsåldern bodde hon en period i Nyvla by i Bälinge. Här minns hon med glädje hur hon fick hjälpa prästfrun att pyssla om hennes rosengård.

När Karin många år senare träffade sin blivande sambo Roger blev odlingen ett naturligt inslag i tillvaron när paret tog över Rogers morföräldrars lantbruk i Kelinge. Med tillhörande skog och åkermark. De skaffade får också, som Karin nu har bestämt att göra sig av med. Åkrarna funderar hon på att arrendera ut.

– Vi får se. En gång i tiden ville jag bygga stora växthus på åkrarna och satsa på riktigt. Men det var då.

Karin jobbar halvtid på Samhall i Östhammar. En stor del av fritiden går till gårdssysslor och läsning. Hon plöjer två till tre böcker i veckan och försöker slinka in med ett korsord då och då.

Karin har även börja planera inför nästa växtsäsong så smått.

– Inget blev som vanligt i år. Nu när krafterna börjar komma tillbaka längtar jag efter att ta tag i odlingen igen.