Snart klart för tankning

Ola Larsson och Sven-Olov Lundqvist är nöjda över att arbetet för en mack gett resultat. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Efter flera år utan mack kan Fjärdhundraborna snart tanka bensin och diesel på hemmaplan. Ola Larsson och Sven-Olov Lundqvist är två av dem som drivit på för att åter få en mack på orten, och det har gett resultat.

– Vi har jobbat för det här i flera år, och det har varit en lång och utdragen process, men nu är vi i mål, säger Ola Larsson.

– Hittills har vi antingen fått tanka i Heby eller i Enköping och många har lagrat bensin. Det är inte bra och innebär en brandrisk, säger Sven-Olov Lundqvist.

Det är NB Oljor AB som står bakom bygget av den nya macken mittemot Simtuna kyrka efter riksväg 70.

– Det här är vår första drivmedelsanläggning och nu planerar vi för anläggningar på andra orter, säger Leif Forsgren, delägare i NB Oljor.

Bensinstationen är automatiserad och förutom 95-oktanig bensin kommer det att finnas två typer av diesel. Leif Forsgren berättar att de förberett för ett miljövänligare dieselalternativ, men vilket det blir är inte riktigt klart.

– En laddstolpe för elbilar är också på plats, och arbetet har rullat på bra. I nuläget ser det ut som vi kan ha invigning någon gång under första halvan av oktober, säger Leif Forsgren.

Bolaget kommer att kontrollera macken några dagar i veckan och övrig tillsyn sköts av kyrkan som äger marken.

– Kyrkvaktmästaren kommer att ha daglig tillsyn och ansvara för skötseln runt macken, säger Sven-Olov Lundqvist.

Området har tidigare varit plats för bensinstationer och en gång fanns här tre mackar inom ett par hundra meter. Shell-macken var den sista som slog igen år 2008.

– Shell-koncernen såldes i Sverige och de nya reglerna skulle ha tvingat ägaren till dyra ombyggnationer. Han hade bland annat behövt ha fler tankar för att kunna sälja exempelvis etanol, säger Sven-Olov Lundqvist.

Arbetet för att få en mack till orten har pågått under flera år. Det har krävts många tillstånd, arkeologiska undersökningar och även behandling av ett överklagande.

Ola Larsson visar pärmen där alla protokoll, tillstånd, bilder med mera har samlats.

– Ja, det har varit en utdragen process, och nu ser vi fram mot invigningen, säger Ola Larsson.