Snart sprids doften av nybakat på gården

Textstorlek:

Kölinge/Alunda Som hon har längtat. Och nu är det i stort sett bara vatten och lite finlir som saknas innan bygget står klart. I höst inviger Johanna Nordström sitt hembageri hemma på gården i Kölinge.

Det kommer dagar när man stannar upp och känner att, nej, nu är det dags att göra någonting annat i livet. Man är trött på ekorrhjulet och de gamla fotspåren, men orkar och vågar inte bryta upp.

Därför förblir tanken om förändring just en tanke hos många av oss.

Sedan finns det människor som har modet att ändra riktning.

En av dem är Johanna Nordström som bor tillsammans med maken David och deras två barn i den lilla orten Kölinge i Rasbokils socken. För henne var det drömmen om ett eget hembageri som växte sig allt starkare. Idén väcktes för flera år sedan och ville inte släppa taget.

Johanna är född och uppvuxen i Tierp där hon gick hotell- och restauranglinjen på Högbergsskolan. Efter avslutade studier var hon skoltrött och fick jobb på Posten, på terminalen som då låg i Uppsala.

I dag, tio år senare, är hon kvar på samma arbetsplats, som nu har bytt adress till Rosersberg utanför Stockholm.

– Tiden har bara rullat på, säger Johanna, vars intresse för bakning och matlagning alltid har funnits vid sidan om.

När det vankas högtider och släktträffar är det Johanna som åtar sig att fixa tilltugget.

För ungefär ett år sedan bestämde hon sig för att satsa med hjärtat.

– Jag tänkte att man måste försöka göra det man vill göra istället. Leva drömmen, innan det är försent. Annars ångrar man sig på ålderns höst.

I våras startade hon ett företag, Mat och bagarstugan, och började så smått ta upp beställningar. Tillagningen har hittills skett hos samarbetspartnern, kaféet i Strömsberg.

På sikt är ambitionen att ha catering och erbjuda såväl tårtor och fikabröd som smörgåstårtor och kalla rätter.

Inledningsvis har hon gått in för tårtor, och fått mersmak.

– Jag experimenterar och provar mig fram med smaker, former och dekorationer. Det är jättekul, säger Johanna, som har mottot att, så långt det går, göra allt från grunden och med äkta varor.

– Hembakat på riktigt är min devis.

I början av sommaren var det tänkt att det första spadtaget till hembageriet skulle tas.

Efter visst övervägande ändrades planerna, till ett smidigare och mer ekonomiskt alternativ. Istället för att snickra nytt fraktades svärfars gamla byggvagn till gården för att genomgå en rejäl uppfräschning.

– Vi har panelat, gjort innertak, satt nya väggar, lagt plåttak, målat och lagt ny trall. Mycket av inredningen är köpt på blocket, som restaurangugn, diskmaskin och bänkar, klargör Johanna, som med hjälp av make och svärfar står bakom byggprojektet.

Elen är indragen och nu är det bara vatten som saknas och därefter ett besök av miljöförvaltningen innan köket kan tas i besittning. Det är ett virrvarr av bestämmelser som måste uppfyllas för att få en livsmedelsverksamhet godkänd. Men Johanna tror att hon har läget under kontroll.

– Vi har i alla fall satt in tre handfat; ett för händer, ett för grönsaker och ett för disk. Handfat är något de ofta slår ner på.

Invigningsdatum är inte fastställt, men inom några veckor räknar bageriägaren med att slå upp dörren och låta doften av nybakat sprida sig över nejden.

– Jag har börjat planera lite för invigningen och tänkte bland annat baka punchrullar i olika smaker, mazariner och biskvier.

Reaktionerna har varit blandade när Johanna har berättat om sin satsning för vänner och bekanta.

Vissa har tyckt att det verkat helknasigt att öppna ett hem-bageri mitt ute i ingenstans me-dan andra har varit positiva.

För egen del är hon optimistisk inför framtiden med förhoppningen att företaget blir en heltidssyssla så småningom.

– Jag ska försöka få tjänstledigt i vår för att kunna ägna mig helhjärtat åt det här. Jag har många tankar och planer, så vi får se vart de leder.