Allt ljus på ikonisk docka

Textstorlek:

Det är inte bara små tjejer som värdesätter sina Barbies högt. Den ikoniska dockan är även ett populärt samlarobjekt. Både gamla och unga supportrar strömmade till helgens mässa i Vaksalaskolans matsal.

Barbieringen är en samlingsplats för vuxna samlare. Sällskapet grundades 1994 och har i dag cirka 140 medlemmar runt om i Sverige.

En av dem är Uppsalabon Moniqa Ghoohassi, som hjälpte till med förberedelserna när föreningens årliga mässa arrangerades på hemmaplan.

– Jag har samlat på Barbiedoc-kor sedan 1980-talet. Men jag har lugnat ner mig på senare år, berättar Moniqa Ghoohassi, vars samlarintresse även inkluderar antika leksaker och porslinsdockor från 1800–1920-talet.

För henne är modet, kläderna och de små accessoarerna en stor del av nöjet med Barbiedockor. Hon vet många som till och med väljer tillbehören före dockan.

Bakom ett bord fyllt med böcker och Matteltillverkade dockor sitter Lotta Malmstedt, som till vardags är samhällsreporter på P1.

Vid fyllda 40 skaffade hon sig en ny hobbykarriär, som Barbiesamlare.

– Jag fick inga när jag var liten eftersom mina föräldrar tyckte att det var en olämplig leksak. Det är nostalgi för mig, säger Lotta Malmstedt, och spekulerar kring om det i grunden handlade om en 40-årskris.

I våras gav hon ut Barbie älskar Sverige som, enligt författaren, är det första som skrivits om Barbie i Sverige.

Sacha Johansson, 7 år, från Uppsala är en av många yngre besökare på mässan. Hon leker ofta och gärna med Barbiedockor och ju fler desto roligare, tycker hon.

Dagen till ära köper Sacha och hennes syster en Barbieliknande docka iklädd rysk folkdräkt.

– Den kommer bara att vara till prydnad. Vi köpte den för att vi har ryskt påbrå, berättar Sacha.