Brööl firar med fest

Leif Lind och Kåke Eklund i logen i Folkets hus där bilder och tidningsklipp speglar Bröölarnas historia. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Bröderna Brööl är ”bonnabandet” som roat i både slott och koja sedan 1991. Det firas med en föreställning i Heby Folkets hus som tar grepp om ett kvarts sekel av musik och historier.

– Det ska bli jätteroligt att köra föreställning på hemmaplan och lördag 29 oktober brakar det loss, säger Kåke Eklund.

Frontfigurerna Kåke Eklund och Leif Lind har varit med från start, och Bröderna Brööl bildades av en slump.

– Vi hade kört en del revyer i Folkets hus när vi fick frågan om att uppträda på en privat fest. Efter det hörde en lokal restaurang av sig, och sen har det rullat på, säger Kåke Eklund och tillägger:

– Ingen av oss kunde spela, men jag lärde mig några ackord på gitarren och Leffe hanterade tvättbrädan. Så småningom kunde vi köpa in en musikanläggning också.

Trion har även spelat in tre cd-skivor, och det är Kåke som är textförfattaren.

Brööl har bestått av tre medlemmar nästan från start och sen ett år tillbaka är det Pontus Eklund, son till Kåke, som är tredje medlemmen.

– Han hoppade in som ersättare för Anders Larm, som har fullt upp med egen musikkarriär, och nu är Pontus ordinarie, säger Kåke.

– Ja, vi har slitit ut några basister genom åren, säger Leif Lind.

Bröölarna har uppträtt på många olika orter, från Vemdalen i norr till Tanumshede i söder. Alla spelningar har varit lika roliga, även om miljö och publik varierat.

– Vi har bytt om i städskrubbar, förråd och fina loger, och allt har funkat, säger Kåke Eklund.

Bröölarna brukar göra succé oavsett scen och på frågan om det är något speciellt de minns från de 25 åren svarar Kåke:

– Jag minns en spelning på Uppsala slott där majoriteten var kvinnor. Vi skulle bryta av en ganska strikt tillställning och det blev otroligt uppskattat. Kvinnorna blev så förtjusta att vi mer eller mindre tvingades att smita iväg efter uppträdandet, säger Kåke och ler.

Bygdegårdar är givna spelplatser och i bland annat Lohärad bygdegård har det varit återkommande spelningar.

Den 29:e oktober firar Brööl 25-årsjubileet och ger två föreställningar med musik och historier från ett kvarts sekel. Konferencier och berättare är ÅC Danell och kvällsföreställningen följs av dans.