Bygdegårdarnas kulturvecka inleds

Kulturengagemang i byn. Per Danielsson, Ann-Christin Jädersten och Helena Jädersten-Andrén ser fram emot en välbesökt bokfest i Ramhälls bygdegård, i hjärtat av Uppland, på lördag. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Ramhäll/Alunda
I helgen inleds Bygdegårdarnas kulturvecka.
En återkommande tradition, som engagerar lokalföreningar runt om i länet och landet.
I Ramhäll bjuder man in till bokbytardag.

Äggsexa, valborgs- och midsommarfirande, sommarauktion, julloppis, studiecirklar och aktivitetsträffar. Däremellan hyr Ramhälls bygdegårds- och hembygdsförening ut sina lokaler till fester och möten.

– Vi är aktiva, alltid är det något på gång, intygar Per Danielsson, vice ordförande och sekreterare i föreningen.

Nu rustar man för ännu ett evenemang. I anknytning till Bygdegårdarnas riksförbunds kulturvecka, som pågår 22–30 oktober, bjuder man in till bokfest. Någon i styrelsen kläckte idén.

– Vi frågade oss vad vi kunde samla folk kring och vad som kunde förväntas dra hit besökare. Alla nappade på bokbytardag.

I morgon lördag hälsar man barn och vuxna välkomna till den nymålade bygdegården, som är inhyst i Ramhälls gamla skola med anor från 1885. Kassar med böcker har redan skänkts från olika håll.

Nu uppmanar man byborna att se över bokbeståndet hemma. Kanske är det läge att gallra och förnya.

– Har man läst en bok är det sällan man läser om den. Och istället för att slänga kan den ge glädje åt någon annan, säger Per som hoppas att många böcker ska få nya ägare under morgondagen.

– Det är bara att komma och plocka åt sig eller byta till sig av det man vill ha. Det blir lite som wilda  western. Vi serverar även kaffe med hembakat bröd.

Per är själv på plats och gräver i bokhögarna, i hopp om fynd. För egen del föredrar han annars att lyssna på böcker och då gärna biografier.

Kulturveckan har arrangerats varje höst sedan 2010. Det började med ett kulturår i Bygdegårdarnas riksförbund 2008. Året därpå genomfördes en kulturhelg, som vidare utökades till en vecka. I länets bygdegårdsföreningar står allt från film och föreläsningar till dans och whiskyprovning på programmet.

 

Godbitar ur kulturveckans program i länet:

Åkerlänna bygdegårdsförening: Film och fika i bygdegården fredag 21 okt kl. 19. Filmen Bondepoeten, om Sven Eriksson även kallad Nergårds-Sven, visas.

Övre Jumkils bygdegårdsförening: Höstmarknad i samband med gudstjänst i Ebeneser kapell söndag 23 okt kl. 11. Lokalt producerade produkter till försäljning.

Bygdegårdsföreningen Blå Wingen, Husby-Långhundra: Höstbingofest fredag 21 och 28 okt kl. 19. Musikkafé med Mattias och Stefan med gäster söndag 30 okt kl. 14.

Boglösa bygdegårdsförening, Enköping: Söndagsdans till Junix orkester 23 okt kl. 15-18.30.

Rasbokils nya bygdegård: Slöjda med Eva Skantz, som visar tovning och luffarslöjd söndag 30 okt kl. 13-15 samt föredrag av trädgårdsmästare Kristina Ahlström kl. 15.