Evenemang 21–27 oktober

Textstorlek:

Uppsala

Bondens egen marknad i dag fredag kl. 14-18. Försäljning av närproducerade varor framför Resecentrum. Handla mejeriprodukter, kött, fisk, grönsaker, bakverk och fika.

Botanisera bland lokalproducerade varor på Fyris torg, med start i arla morgonstund i morgon lördag. Säsongen till ära har torghandlarna dukat upp med nyskördad frukt och grönsaker, blomster och hembakat till försäljningen.

Natten är dagens mor i regi av Hugo Hansén. Noréns drama om en familj i sönderfall visas på Uppsala stadsteater. Med bland andra Lolo Elwin och Gustav Levin i rollerna. Doktor Glas, klassikerromanen av Hjalmar Söderberg, med Aksel Morisse i titelrollen spelas på lilla scenen. Brechts drama Den goda människan i Sezuan i regi av Sunil Munshi spelas på Stora scenen.

Gula grodan. Show i en akt Jacke Sjödin och Johan Ståhl ges fredag och lördag kl. 19. En mix av saga och show med sång, rim, trolleri, dagsaktualiteter och musik utlovas. Vid pianot sitter Sanna Hodell.

Övre Jumkils bygdegårdsförening välkomnar till höstmarknad vid Ebeneser kapell i morgon lördag med start kl. 11. Gudstjänst hålls kl. 13. Lokalt hantverk och närproducerade produkter till försäljning. Kaffeservering.

Tro, hopp och kärlek – ge kärlek vidare! Se sista avsnittet av säsongens Tro hopp och kärlek på storbildsskärm och möt deltagarna Daniel Norqvist, David och Anna-Klara Castor, i mingel och ett intervjusamtal om tron, hoppet och kärleken i Lötenkyrkan på tisdag kl. 18.30-21. Kvällens insamling går till Östafrika där långvarig torka gör att människor svälter just nu.

Upplandsmuseet visar Vem är hen? En utställning om språk och identitet, som bygger på intervjuer och fotografier av personer som använder hen som personligt pronomen. Här visas även Tuskaft – den enkla väven fram till den 23 oktober. Ett åttiotal vävare visar variationer på vad som händer när trådarna går en över, en under.

Fotografen Björn Söderströms visar fantasieggande bilder från Florarnas naturreservat på Biotopi fram till den 23 oktober.

Knivsta

I kväll fredag är det som vanligt bingo i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Bio Blå Wingen visar Medan vi lever på söndag kl. 19. Den allvarsamma leken ges tisdag kl. 14 och 19.

Filmen Våga älska visas på Lyckträffen i dag fredag kl. 13.30.

Naturfilmaren Ingemar Lind visar sin film Nordisk vildmark i Tilassalen, Knivsta kommunhus, på torsdag kl. 19.

Naturmålaren Johan Thunberg, Laxön, ställer ut målningar på Galleri Väsby33. Utställningen pågår fram till den 30 oktober. Här visas även konst av Tord Lyseving och Angelica Wiik.

Heby

Focus bio i Östervåla visar Masterminds på söndag kl. 18. Jag älskar dig – en skilsmässokomedi ges på onsdag kl. 13.

Opera på bio. Heby Folkets hus visar Mozarts Don Giovanni direkt från Metropolitan i New York på lördag kl. 19. I rollerna bland andra Malin Byström som Donna Elvira och Hibla Gerzmava som Donna Anna. Visas även på söndag kl. 13.

Författarbesök. Ola Larsmo besöker Tärnsjö bibliotek i morgon lördag kl. 14 och pratar om sin senaste roman Swede Hollow.

Enköping/Håbo

Konstnärerna Birgitta Andersson och Yvonne Jeppsson ställer ut målningar, akvareller och etsningar på Konsthallen i Enköping. Vernissage i morgon lördag kl. 12-15. Utställningen pågår fram till 13 november.

Drop in-dop i S:t Lars kyrka på lördag kl. 11-15. Svenska kyrkan Enköping ordnar musiken, dopklänningen, prästen, tårtan, kaffet och allt annat praktiskt.

Jazzkafé med gruppen Whos your mama i Västerledskyrkans kafé på lördag kl. 15.

Föreställningen om Torgny Lindgren i första akten och Skräddar Molins berättelser i den andra. En helkväll med skådespelaren Gunnar Eklund i Tingshuset på lördag kl. 18.

Syrien och flyktingarna. Hanin Shakrah, journalist som har arbetat på SVT med Kristallenprisade serien Fosterland, ger en föreläsning på Enköpings bibliotek på tisdag kl. 19.

Ringbrynjans gåta visas på Enköpings museum. Besökaren involveras i vetenskapliga undersökningar och analyser. Utställningen visas fram till våren 2017.

Tierp/Älvkarleby

Rio Bio i Skutskärs Folkets hus visar Peter och drakes Elliot på söndag kl. 14. Inferno med Tom Hanks visas söndag och onsdag kl. 19.

Öppet hus på Nathanaelgården i dag fredag kl. 10-12. Träffa nya och gamla vänner runt fikabordet.

Auktion i Skärplinge missionskyrka i kväll fredag kl. 19.

Kom till Skutskärs bibliotek och lös melodikrysset tillsammans med andra på lördag kl. 10. Fika kan inhandlas.

Konsert med kammarkören Concordia i Tierps sockenkyrka, Kyrkbyn, på lördag kl. 18.

Skräddar Molins berättelser och föreställningen om Torgny Lindgren. En helafton med Gunnar Eklund på Träffen i Mehedeby på söndag kl. 19.

Dragspelskväll med allsång i Söderfors församlingshem på tisdag kl. 19. Kaffeservering och lotteri.

Leufsta bruksarkiv i Förvaltarbostaden, Lövstabruk, håller öppet för besök och forskning onsdagar kl. 10-15.

Besök Klaverens hus i Lövstabruk och se deras utställning av klaverinstrument och industriminnen. Arkiv och bibliotek. Öppet dagligen kl. 11-16 samt tisdag och torsdag även kl. 18-20.

Andalusisk natur och finska björnar. Fotografen Lotta Lund, Strömsbergs bruk, visar naturbilder på Johan Thunbergs ateljé, Laxön. Utställningen pågår till 30 oktober.

Östhammar

Livesändning från Metropolitan i New York. Öregrundsbiografen visar Mozarts Don Giovanni på lördag kl. 19. Malin Byström syns i rollen som Donna Elvira och Hibla Gerzmava som Donna Anna.

Barnloppas i Kyrkans hus, Gimo, på lördag kl. 10-12. Inlämning av hela och rena kläder i dag fredag kl. 17-18.

Högmässa i Öregrunds kyrka på söndag kl. 11. Kyrkokören medverkar. Därefter kyrkkaffe i Kyrkans hus med samtal inför 2017.

Musikgudstjänst i Börstils kyrka på söndag kl. 18. Kyrkokören medverkar.

Kvällsfika. Blivande kyrkoherde Erland Söderström medverkar i samtal om

kyrkans framtid.

Sopplunch i Kyrkans hus Öregrund på tisdag kl. 11.30.

Sopplunch i Östhammars församlingsgård onsdagar kl. 11-13. Soppa, bröd och kaffe på menyn.

Ylva Liljefors visar sin design i form av ett vardagsrum med skinnkuddar, ullplädar och tavlor i Sadelmakarlängans galleri i Österbybruk. Utställningen pågår fram till den 23 oktober.