Tema: Företag

Från liten nötimport till prisat familjeföretag

Textstorlek:

Yousef Orang grundade sitt företag år 1987 och startade med att importera och sälja pistagenötter från hemlandet Iran. I dag levererar familjeföretaget Asien Impex AB nötter, torkad frukt, saffran med mera över hela Sverige.

Fabriken ligger i Skäggesta, strax utanför Uppsala, där två av Yousef Orangs söner, David och Jonas ser till att verksamheten rullar på.

– Vi bygger nya lokaler norr om Uppsala och pappa koncentrerar sig mer på nybygget medan vi tar över verksamheten, säger David Orang.

Kort efter att Yousef Orang startat nötimport och försäljning på 1980-talet ökade efterfrågan på fler produkter. Så småningom hade företaget utvecklats till en småskalig grossist med inriktning på etnisk mat. De senaste åren har inriktningen främst varit volymartiklar som nötter, torkad frukt och snacks. I dag levererar man till cirka 1 000 butiker över hela landet.

– Dels vårt eget varumärke och sen kedjornas egna. Vi importerar direkt från odlarna och det mesta packas om här, saltas och kryddas, säger Jonas Orang och fortsätter:

–  Den andra delen är saffransimport och förädling. Vi har ett eget laboratorium där vi tar prover och analyserar produkten.

Aktiebolaget bildades 1993 och bröderna har varit verksamma i bolaget i cirka 13 år. Även lillebror Elias jobbar i verksamheten, men är än så länge under upplärning.

– Inom kort blir det namnbyte, och Asien lever kvar sedan start och är lite missvisande, säger David Orang.

Vad det nya företagsnamnet blir är dock hemligt än så länge. Det är dags för en liten rundvandring och med hårnät och skyddskläder på visar bröderna Orang runt i fabriken.

– I kyllagret förvaras bland annat valnötter som är lite fetare, men de klarar även rumstemperatur, säger David Orang.

I lagret är det packat från golv till tak och Jonas Orang berättar att de nya lokalerna blir åtta gånger större.

– Här har vi nått maxtaket sen flera år tillbaka, och går allt som planerat flyttar vi till våren eller början av sommaren.

Det innebär att de kan mångdubbla försäljningen och så småningom utöka personalstyrkan.

Yousef Orang prisades nyligen som Årets nybyggare i kategorin pionjär vid en ceremoni på Uppsala slott.

Årets pionjär är en person med utländsk bakgrund som bott i Sverige under en längre tid och som lyckats etablera ett framgångsrikt företag.

Årets Nybyggare i kategorin nystart gick till Dylan Frantz från Dylans grill, Uppsala.