Här skapas digitala spel

Kursledaren Lotta Ohlin-Andersson hjälper några barn med programmeringen. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

UPPSALA Blicken är fäst på skärmen medan barnen koncentrerat lyssnar på instruktionerna. Det är gratis barnhack i en sal på Växthusets skola i Uppsala där programmering pågår.

Just nu genomför IIS, Internetstiftelsen i Sverige, en barnhacksturné i 20 städer över hela landet och i måndags var turen kommen till Uppsala. Här samlades 18 nyfikna barn för att lära sig att skapa digitala spel.

– Barnhack är en gratis programmeringsskola med plats för 20 barn, och det är nästan alltid fullbokat, säger Therese Ernbrandt som sköter administrationen med bokningar av lokaler med mera.

Hon berättar att efter en uppskattad barnhacksturné genom Sverige i våras gör man nu en ny turné på andra ställen.

Syftet är att låta barn upptäcka tjusningen med programmering.

Kursledaren Lotta Ohlin-Andersson har fullt upp framme vid tavlan där hon visar hur barnen ska gå till väga. Ibland blir det ett kort avbrott då någon av deltagarna behöver hjälp med något moment.

Kursen pågår under ett par timmar och Lotta Ohlin-Andersson går igenom grunderna i ”Scratch” – en programmeringsmiljö särskilt framtagen för barn.

Genom att använda sig av ett enkelt gränssnitt och roliga uppgifter går det fort att börja göra egna spel i Scratch. Det är en mjukvara som är framtagen av MIT, Massachusetts Institute of Technology, särskilt för att lära barn grunderna i programmering. Det mesta görs med dra-och-släpp och programmet finns på svenska.

Det krävs inga förkunskaper för att börja med Scratch, förutom att kunna läsa lite på svenska.

Att testa programmering ger barn viktig förståelse kring att det är människor som bestämmer hur våra tekniska prylar ska fungera. Kursen vänder sig till barn i åldrarna 10–14 år och som är nybörjare av att använda Scratch.

– Ambitionen är att göra barn till medvetna internetanvändare och genom barnhackturnén får fler barn chans att upptäcka möjligheterna. Och det är verkligen ett jätteintresse för det här, säger Kristina Alexandersson, IIS.

Idag, fredag, avslutas turnén men Kristina Alexandersson berättar att man planerar en ny barnhackturné nästa år. Det blir troligtvis under våren då man besöker nya orter runt om i Sverige.

Internetstiftelsen i Sverige, IIS, är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av internet i Sverige. Stiftelsen ansvarar för internets svenska toppdomän .se, med registrering av domännamn, samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret.

Idag finns det över 1,4 miljoner registrerade .se-domäner.

Sedan september 2013 sköter IIS också drift och administration av toppdomänen .nu.