Lovligt kul kulturvecka

Yogaläraren Malin Bergslo erbjuder prova på-yoga i samband med höstlov och kulturvecka. Foto: Maria Loboda
Textstorlek:

ÖSTHAMMARS KOMMUN. I Östhammar arrangeras den årligen återkommande kulturveckan under höstlovet. En nyhet för i år är yoga, och på tisdag är alla ungdomar mellan 10 och 16 år välkomna att prova på yoga hos yogaläraren Malin Bergslo i Österbybruk.

Kulturveckan som pågår mellan den 29 oktober och den 4 november organiseras i samarbete mellan Östhammars kommun, kyrkan och ett antal föreningar, studieförbund och företag.

I år står fler punkter än någonsin på programmet och kommunens barn och ungdomar kan välja mellan allt från bio till fågelholksbygge.

– Syftet med Kulturveckan är att göra vårt kultur- och fritidsutbud tillgängligt för barn och unga, säger Caroline Henning som är enhetschef för Ung fritid inom kultur- och fritidsförvaltningen i Östhammars kommun, och tillägger:

– Den ingår också som en del i vårt arbete med att stödja lokala föreningar och studieförbund.

Caroline Henning berättar att årets program innehåller hela 28 olika aktiviteter, varav spökvandring, dans och filmskapande är några exempel på vad som finns att välja mellan.

Yogaläraren och barnyogaledaren Malin Bergslo från Österbybruk är en av dem som deltar som arrangör för första gången. Hon började med yoga år 2000 och sedan dess är hon fast. Nu 16 år senare yogar hon tillsammans med sin man, sina två barn, sina föräldrar och sin svärmor.

– Jag hittade ett lugn i yogan som förändrade mitt liv och det vore konstigt för mig att inte dela det med min familj, säger Malin Bergslo.

Känner du till och har några åsikter om yogans religiösa ursprung?

– Yogan är inte en religion, man kan säga att det är en filosofi. Det handlar inte om några gudar utan bara att man ska vara i kontakt med sig själv.

I dag leder Malin Bergslo yogagrupper i den egna studion i Ös-terbybruk och i hyrda lokaler i Tierp och Östhammar. Hon har klasser för barn i åldrarna sex till nio år, för ungdomar mellan tio och sexton år och för vuxna. De olika övningarna är anpassade efter deltagarnas ålder.

– De yngsta barnen och jag berättar en saga med våra kroppar medan ungdomarnas pass byggs av en serie positioner och rörelser som är anpassade efter deras växande kroppar, berättar Malin Bergslo.

Har det hänt att någon förälder opponerat sig mot att du riktar dig till barn?

– Jag har aldrig blivit ifrågasatt av någon förälder om barnyogan. Alla ser det som en mycket positiv träning där man får bra balans, starka smidiga muskler, avslappning och återhämtning.

Men Malin Bergslo känner till att för några år sedan anmälde en förälder en skola någonstans i Sverige för att de hade yoga.

– Skolinspektionen gjorde en granskning och ansåg att det var en bra rörelseträning och ingen religion, så de godkänner yoga i skolan.

Bland de yngre barnen i Ös-terbybruk är yogan omåttligt populär. I tre års tid har Malin firat Barnyogadagen, som infaller den första fredagen i september, genom att leda prova-på-grupper för Österbyskolans lågstadieelever.

– Det är nog delvis därför jag har nått ut till de mindre barnen.

Genom sitt deltagande i Kulturveckan hoppas Malin att även Östhammars ungdomar ska hitta till yogan, som hon beskriver som rörelseträning utan prestations- eller tävlingsinslag.

– Yogan är ett fantastiskt sätt att finna lugn och få vila en stund från yttre intryck. Det är något som jag är övertygad om att våra unga skulle må väldigt bra av.

Många vetenskapliga studier visar att stressrelaterade problem ökar bland svenska ungdomar. Nedstämdhet, prestationsångest, sömnsvårigheter och värk är bara några av de symtom som unga anger att de lider av.

– Yogan ger effektiv återhämtning och gör oss bättre rustade för att hantera vardagens stress, berättar Malin Bergslo.

Caroline Henning är glad över att årets Kulturvecka för första gången har yoga, dans och gruppträning på schemat.

– Det är roligt att kunna erbjuda den här sortens friskvårds-aktiviteter som ett komplement till lagidrotten, säger hon.

Maria Loboda

 

FAKTA Yoga

Begreppet yoga har sitt ursprung i österländska filosofiska och religiösa skrifter och traditioner. Den exakta betydelsen av begreppet går inte att fastställa. En tidig sammanfattande beskrivning av yoga skrevs på sanskrit för nära 2000 år sedan och kallas Yoga-Sutra. I denna skrift beskrivs yoga som ett system av övningar för både andligt och fysiskt välbefinnande.

Indisk filosofi har uppmärksammats i Europa sedan 1800-talet, men utövande av yoga etablerades först på 1890-talet. I Sverige har intresset för yoga vuxit stadigt sedan 1970-talet.

Det finns olika former av yoga där vissa är mer fysiskt ansträngande medan andra är mer inriktade mot andlighet. Svensk och västerländsk yoga utövas främst i friskvårdande syfte.