Många motioner om tiden

Nu återgår vi till vintertid, eller normaltid. Foto: Getty Images/iStockphoto
Textstorlek:

​Vi går mot mörkare tider och än mörkare blir det sista helgen i oktober när vintertiden träder in. Men varje år för riksdagsledamöter en tuff kamp mot klockan.

Natten mot söndag, 30 oktober, återgår vi till vintertid och normaltid. Då vrider vi tillbaka klockan en timme och därmed blir det mörkare en timme tidigare på eftermiddagen.

Men bara för att vintertiden är normal betyder det inte att det är rätt.

– Det känns som ett gammalt tänk att vi ska ha det ljust på morgonen och vara ute och mjölka kor och sådant vi pysslade med för hundra år sen, nu har man ju större chans att utnyttja ljusa timmar på eftermiddagen i stället, säger Mathias Sundin (L), riksdagsledamot.

Nästan varje år motionerar riksdagsledamöter för att införa sommartiden som normaltid och slopa vintertiden helt.

Miljöpartiet är det enda partiet som säger att de har frågan som partilinje.

I år verkar politikerna extra trötta på mörkret och fem motioner har lagts, fler än på hela 2000-talet.

Sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet tror inte att tidsändringen påverkar oss nämnvärt, i alla fall myc-ket mindre än den omställning många gör varje vecka i skarven mellan helg och vardag.

Däremot är det viktigt att vara aktiv.

– I Skandinavien får vi inte tillräckligt med ljusexponering. Ljus sätter i gång produktion av ett ämne som heter serotonin som gör oss pigga och glada och det frigörs inte i samma utsträckning. Man ska försöka gå ut och promenera när det är ljust, jobbar man kan man ändra ljuset på kontoret, många jobbar med svaga lampor.

Sedan 2002 har EU en gemensam sommartid som börjar samma dag och samma tid – sista söndagen i mars till och med sista söndagen i oktober klockan ett på morgonen GMT.

Men Mathias Sundin tycker inte att det borde få stå i vägen för svensk sommartid året runt.

– Riksdagen kan säga ”vi vill göra detta” och försöka få med EU och annars får vi väl göra det själva, säger han.

 Lydia Farran-Lee/TT