Mänskliga berättelser och gränslös gemenskap

Textstorlek:

FJÄRDHUNDRA
Den gångna helgen sprakade Fjärdhundra av årets upplaga av Höstglöd.
Det blev två dagar fyllda av aktiviteter, marknad och mångfald för alla åldrar.

I kyrkans hus fanns bland andra Åsa Lansfors Lindblom på plats och visade teckningar och bilder. Utställningen kommer från Paddebo kulturförenings integrationsprojekt i samarbete med integrationsenheten.

– Det här är teckningar av kvinnor i olika åldrar och från olika delar av världen. Många av dem har flytt från kriget, säger hon och tillägger att de deltar i projektet Skapa gemenskap.

I en annan lokal berättade Carl von Scheele om sitt fotoprojekt ”100!”, där han porträtterat ett antal 100-åringar från skilda samhällsklasser.

Projektet resulterade både i en utställning och en bok med personporträtt. Förra året hade han en utställning på Arbetets museum i Norrköping och har sedan hållit föredrag och berättat om personerna i boken.

– Nu kommer jag att ha en utställning på Upplandsmuseet i januari nästa år, säger Carl von Scheele.

Mänskliga berättelser av en yngre generation visades i Fjärdhundra skolas bibliotek. Utställningen är gjord av ungdomar boende i och kring Fjärdhundra tillsammans med fjärd100% integration. Här fanns både kartor och berättelser om långa resor samt tillfälle att få smaka mat från olika länder.

– Jag har varit med och lagat maten, och en del tycker att såsen är stark, säger Ahmad Abrahimi och lägger upp mat i små portionsformar.

– Ja, men många håller inte med. Det beror nog på vad man är van vid, säger Lena Johansson som är en av de ideellt engagerade.

Hon rosar de unga killarna som gett ett lyft åt bygden på många sätt.

– Nu har vi till och med fått ett eget fotbollslag i Fjärdhundra, säger Lena Johansson och ler.

Flera av killarna, som främst kommer från Afghanistan, delar med sig av sin berättelse genom texter. En skriver bland annat att här i Sverige förstår han meningen med livet. ”Nu vet jag verkligen vad mänsklighet betyder. I Sverige spelar det ingen roll vad du har för hudfärg, ras och religion. Här har alla samma rättigheter och det är ingen skillnad mellan män och kvinnor. Nu vet jag att jag är en människa som alla andra”.

En annan kille, 17 år, berättar hur han tappade bort sina föräldrar i Turkiet när de flydde från Iran. ”Nu bor jag ensam med andra killar i Sverige och vi har lämnat våra familjer och vårt land bakom oss. För att vi letade efter trygghet och frihet”.

En kontrast till dessa berättelser bidrar Lotta, 50 år, med. Hon bor utanför Fjärdhundra och skriver bland annat att hon aldrig behövt flytta på grund av oroligheter.

”Jag är glad att dela min plats på jorden med människor som flyttat hit. En del har valt det och flyttat hit från exempelvis Västmanland, Stockholm eller Guatemala. Andra har haft turen att komma till just Fjärdhundra ändå”.