Årets unga folkbildare

Jakob Sjöström, Vi Ungas Vänners kassör, lämnade över folkbildnings­stipendiet till Fredrik Kinnbo. Foto: Desirée Widell
Textstorlek:

Skateboardledaren Fredrik Kinnbo från Extremsport i Enköping Vi Unga, är årets mottagare av Vi Ungas Vänners stipendium för unga folkbildare till Gunnar Anderssons minne.

Stipendiet på 5 000 kronor delades ut i samband med Vi Ungas förbundsstämma i Uppsala. I priset ingår även en kvalificerad ledarskapsutbildning som anpassas efter stipendiatens förutsättningar och önskan.

– Jag känner mig riktigt hed-rad. Jag brinner för det här in i själen, in i benmärgen, säger Fredrik Kinnbo, 28 år, i ett pressmeddelande.

Fredrik Kinnbo är ordförande i föreningen som startade för två år sedan och då tog över och rustade upp en nedläggningshotad hall i Enköping. Föreningen ordnar träningar och tävlingar, men har större ambitioner än så.

– Vi försöker få med allt det kreativa i skateboardkulturen, som musik, graffitti, skapande så att det mer blir en öppen verksamhet, säger Fredrik.

Föreningen har i dagsläget drygt 100 medlemmar och en viktig del i arbetet är att finna verksamhetsformer som passar alla. Traditionellt är det många killar som ägnar sig åt skateboard.

– Därför har vi satsat på att bjuda in tjejer och ordnat särskilda tjejcamper, säger Fredrik.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala län, har föreningen även startat ett integrationsprojekt med en rullande skateboardramp. Den åker föreningen runt med, bland annat till fritidsgårdar och boenden för nyanlända.

 Rose-Marie Eriksson

 

Fakta: Folkbildare 

Gunnar Andersson var under sitt liv en stor Vi Unga-vän som både i sitt arbete och i sitt ideella engagemang verkade för folkbildning och ungas möjligheter till påverkan och utveckling.

När Gunnar Andersson under 2011 gick bort genomförde Vi Ungas Vänner en insamling till Gunnars minne. De insamlade pengarna ska användas till ett årligt stipendium för unga folkbildare i Vi Ungas led.