”Det skapar en orolig värld”

Textstorlek:

Många oroliga röster har höjts sedan Donald Trump vann valet i USA. Hans politik kommer att påverka både län och land, men hur återstår att se.

– Han vill ju begränsa frihandeln och säger sig inte vilja delta i Natos stöd till Europa. Det skapar en orolig värld och påverkar inte minst våra handelsförbindelser, säger länets riksdagspolitiker Solveig Zander, (C).

Hon var på plats i USA under presidentvalet, och deltog bland annat i ambassadens valvaka i Washington.

Solveig Zander säger att det var en otrolig stämning i media och bland folk.

– Det var inga valaffischer ute på stan som vi är vana vid. Valmötena var kaotiska och man får köa i flera timmar.

På frågan vad hon tror är orsaken till att Trump kunde vinna valet blir svaret:

– Han hade ett enkelt språk, sa det folk ville höra och han fångade missnöjesrösterna. Trump trodde på sig själv och tog aldrig till sig negativa påpekanden.

Enligt ett pressmeddelande från Stockholms handelskammare är USA Sveriges viktigaste handelspartner utanför Europa med en varuexport som uppgår till 91 miljarder kronor årligen.

Uppsala är ett av de län som har störst varuexport med 2,48 miljarder årligen.

Hur kan Donald Trumps politik komma att påverka EU och Sverige?

– Han vill ju stänga USA och begränsa frihandeln, och säger inte vilja delta i Natos stöd till Europa och fredsåtgärder i övriga världen. Det påverkar våra handelsförbindelser och vi har ju flera exportberoende företag i länet. Trygghetsmässigt är Nato en viktig spelare för oss.

Solveig Zander menar att det skapar en orolig värld och världsekonomin kommer påverkas.

– Det påverkar bland annat våra pensionspengar om räntor och avkastningar går ner.

Och på vilket sätt kan det påverka landsbygden?

– Våra bönder är beroende av världsmarknadspriser på exempelvis spannmål. Sen kan möjligheten för våra ungdomar att studera i USA påverkas, liksom för dem som arbetar där.

När Trump kampanjade refererades den ena grodan efter den andra, som regel häpnadsväckande uttalanden och kommentarer. Trots det vann han valet, och det finns paralleller med SD:s framgång i Sverige.

Frågan är vad vi, både media och politiker, måste fokusera på inför valet 2018?

– Det är viktigt att vi håller oss till ett fåtal frågor som är viktiga för människor och skapa en vikänsla.

Solveig Zander säger vidare att vi också måste ta på allvar att det finns ett tudelat samhälle mellan de som har jobb och de som är arbetslösa, de som bor i storstäder och de som bor på landsbygden och så vidare.

– Vi politiker måste vara tillgängliga. SD får inte på något sätt uppfattas som att de står utanför etablissemanget för de är i allra högsta grad en del av det. De har suttit i beslutande församlingar i många år nu.

När det gäller media tror Solveig Zander att det är viktigt att inte framställa SD som något nytt och djärvt och inte göra dem till syndabockar.

– Spegla vad vi politiker och partier verkligen har gjort för skillnad, vad vi faktiskt medverkar till förbättringar och förmedla vad SD ställer sig utanför.

Kan vi lära oss något om valutgången i USA?

– I presidentvalet var det 60 procent som röstade och 30 procent av befolkningen stödde Trump.

– Lika lågt valdeltagande var det i Brexit och vi måste se till att vi får ett stort valdeltagande, säger Solveig Zander (C), riksdagspolitiker.

Rose-Marie Eriksson

 

Fakta Presidentval 

Presidentvalet var det 58:e i ordningen, och gäller för mandatperioden 2017 till 2021.

Enligt det 22:a tillägget i USA:s konstitution kunde inte sittande president Barack Obama omväljas eftersom han haft posten under två mandatperioder.

Republikanernas Donald Trump, född 14 juni 1946, tillträder presidentposten 20 januari 2017. Då blir han den 45:e presidenten i USA och kommer att vara den äldsta nytillträdande presidenten i USA:s historia.

För att bli vald till USA:s president måste personen vara amerikansk medborgare sedan födseln, minst 35 år gammal och bosatt i USA sedan minst 14 år.

Källa: Wikipedia