Ett språng som ingenjör

”Jag har lärt mig massor på kort tid”, säger Malin Åstrand som provar på ingenjörsyrket genom Tekniksprånget. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

UPPSALA
Tekniksprånget ger ungdomar som gått ut gymnasiet chans till fyra månaders betald praktik för att testa ingenjörsyrket. Malin Åstrand är en av dem som tagit språnget och praktiserar på GE Healthcare i Uppsala.

– Jag har lärt mig otroligt mycket på kort tid och det här är absolut något jag kan rekommendera, säger Uppsalabon Malin Åstrand som tog studenten i år.

Tekniksprånget drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, och är ett samverkansprojekt mellan svenska arbetsgivare och regeringen. Syftet är att få fler ungdomar att genomföra högre tekniska utbildningar.

– Jag kommer att plugga vidare, och funderar på en civilingenjörsutbildning. Praktiken är ett bra sätt att få reda på mer, samtidigt som jag har sysselsättning under hösten, säger Malin Åstrand.

Hon tycker praktiktiden, som pågår året ut, gett en bra inblick i olika verksamheter, som läkemedelsindustrin och hur allt fungerar.

– Här finns många olika yrkeskategorier, och ingenjörsyrket är brett. Jag har också haft en bra handledare som varit duktig på att variera mina uppgifter, säger Malin Åstrand.

Johan Tschop, sektionschef på GE Healthcare, är handledare och berättar att det är första året de tar emot praktikanter.

– Det har varit mycket bättre än jag kunnat tro, och Malin är verkligen duktig. Hon har sett en praktisk tillämpning av jobbet, säger han.

Johan Tschop tycker det är positivt att bidra till att fler studenter får upp ögonen för ingenjörsyrket.

– Och det är positivt för oss att ha kontakt och träffa unga personer. Det här är ett bra initiativ från IVA, och vi kommer att ta emot nya praktikanter, säger Johan Tschop.

Malin Åstrand är en av tre unga som gör praktik på GE Healthcare som är Uppsalas största privata arbetsgivare med drygt 1 200 anställda.

GE Healthcare är ett multinationellt företag med tillverkning av bland annat utrustning till läkemedelsindustrin och medicinsk diagnostik. I företagets anläggning i Uppsala tillverkas så kallade kromatografiprodukter, som separerar och renar proteiner, till kunder över hela världen.

– Nu kommer en testbädd för biologiska läkemedel att byggas och företag från hela Sverige kan testa ny teknik här, säger Johan Tschop.

I dagsläget är andelen kvinnor på ingenjörsutbildningar i Sverige 30 procent. Alexandra Ridderstad, verksamhetschef för Tekniksprånget, säger i ett pressmeddelande att 80 procent av ungdomarna som genomfört praktiken går vidare till ingenjörsstudier. Hälften av dem är kvinnor.

– En övervägande majoritet av dem som gjort Tekniksprånget anser dessutom att praktiken leder till färre avhopp, säger Alexandra Ridderstad.

Till våren börjar en ny praktikperiod och ansökningarna pågår till och med 16 november.

Rose-Marie Eriksson