Evenemang 11-17 november

Textstorlek:

Uppsala

Botanisera bland lokalproducerade varor på Fyris torg, med start i arla morgonstund i morgon lördag. Säsongen till ära har torghandlarna dukat upp med nyskördad frukt och grönsaker, blomster, potatis, syltat och saftat, kransar och hembakat till försäljningen.

Premiär för Spelman på taket, den största musikalsatsningen i Uppsala stadsteaters historia, på lördag kl. 16. Musikalgurun Ronny Danielsson regisserar. Här visas även Brechts drama Den goda människan i Sezuan i regi av Sunil Munshi. Det här är min historia är en skolföreställning med dansaren, skådespelare och sångaren Fredrik Apollo Asplund.

Industriminnesföreningens dag på Salagatan 16 på lördag kl. 11-17. Föredrag av Maths Isacsson som pratar under rubriken Uppsala och Uppland – en mångsidig historia. Det historiska förhållandet mellan Uppsala och den uppländska landsbygden. Gunnar Thollander pratar om Söderfors bruk.

Folkmusikgruppen Tremolo bjuder på folkmusik och visor i olika stilar i Börje kyrka på söndag kl. 16.

Fira högläsningen på Gottsundabiblioteket på tisdag kl. 15-17. Högläsning ur bland annat 100-årsjubilerande Roald Dahls berättelser. Boktips och boklotteri. För barn och vuxna.

Fram till 27 november visas Uppsala upp i nytt ljus när eventet ”Allt ljus på Uppsala” arrangeras för femte gången. Längs en promenadslinga i centrala Uppsala har flera platser och byggnader ljussatts och i vissa fall även ljudsatts.

Upplandsmuseet visar Vem är hen? En utställning om språk och identitet, som bygger på intervjuer och fotografier av personer som använder hen som personligt pronomen. Här visas även Badlif – Badhusepoken i Öregrund och Östhammar. Möt städerna som förändrades av badhusepoken 1880-1930, fångade i några av tidens fotografers bilder.

Knivsta

Bio Blå Wingen visar Flykten till framtiden med bland andra Henrik Dorsin i Johan Ulveson rollerna på söndag kl. 19.

Högmässa i S:ta Birgittakyrkan på söndag kl. 10. Körerna Nova, Credo och Pax medverkar.

Räknestuga på Thunmansskolan på tisdag kl. 17-19. Få hjälp med matte på högstadie- och gymnasienivå. Ingen föranmälan.

Svenska med baby på Knivsta bibliotek tisdagar kl. 10.30-12. För föräldralediga med barn 0-2 år.

Heby

Focus bio i Östervåla visar Doctor Strange på söndag kl. 18.

Heby Folkets hus visar Flykten till framtiden i regi av Ulf Malmros och Jaana Fomin på söndag kl. 19.

Kom och lyssna när Marianne Cedervall berättar om sitt författarskap på Heby bibliotek i morgon lördag kl. 12.

Lena Willemark, Väsen, Norrbotten Big Band och Trio X ger konsert i Heby Folkets hus torsdag kl. 19.

Energirådgivare svarar på frågor om uppvärmning, energikostnader, transporter med mera på biblioteket i Östervåla på onsdag kl. 11-14.

Lesley och Mats Carlsson visar hantverk av shetlandsull och bilder från sin resa på Tärnsjö bibliotek. Utställningen visas fram till 7 december.

Enköping/Håbo

Arkivens dag uppmärksammas i Kommunhuset, Enköping, på lördag kl. 11-15. Programmet bjuder bland annat föreläsning av Justus Wahlström från Sveriges äldsta mäklarfirma Carlsson Ring, som pratar om hur mäklarrollen har förändrats genom åren. Bengt Svensson, före detta museichef, föreläser om På pinnmo och lera – om byggnadskultur i Enköpings kommun. Här visas även fotoutställningen Caféliv och Enköpings museum visar föremål från samlingen på temat ”Välkommen hem”.

Kvinnofrukost i Västerledskyrkan på lördag kl. 9.30. Gäst är Birgitta Holst Alani, Kungshusby, som är FN-rådgivare och före detta ambassadör. Hon kommer och talar på temat ”Kvinnors kamp i Mellanöstern”.

Ett miljösmart och billigt sätt att byta ut sin garderob! Klädbytardag på Fridegård, Bålsta, i morgon lördag kl. 11-15. Klädinlämning från kl. 10.

Svenska Amerika Linien. Kungligheter, filmstjärnor och andra passagerare går ombord på fartyget. Nutidshistoria och livsöden varvas med skrönor, sanningar och hemligheter till musik av Evert Taube, Karl Gerhard och Cole Porter i en föreställning på Joar Blå teatern i morgon lördag kl. 19. Mattias Enn och pianist på scenen.

Slöjdkväll i ABF:s lokal, Östra Järnvägsgatan 1, på måndag kl. 18-20. Prova på olika textila tekniker. Arbeta med ull i alla former, tovat, sytt och broderat. Forma en tråd, ett tyg och ett broderi.

Ringbrynjans gåta visas på Enköpings museum. Besökaren involveras i vetenskapliga undersökningar och analyser. Utställningen visas fram till våren 2017.

Tierp/Älvkarleby

Rio Bio i Skutskärs Folkets hus visar Chaplins pojkar, söndag kl. 14. Kvinnan på tåget visas på söndag och onsdag kl. 19.

Öppet hus på Nathanaelgården i dag fredag kl. 10-12.

Rädda barnens musikkafé. Kulturskolans elever från Hållnäs skola, OL-Andersskolan och Björkängsskolan spelar i Missionskyrkan, Skärplinge, i morgon lördag kl. 13. Servering och lotteri.

Dagträff i Vita magasinet, Karlholm, på tisdag kl. 11-13. Ingemar Adén framför ett visprogram med Allan Edwall-melodier.

I betraktarens ögon. Hans Caldaras kommer till biblioteket i Skutskär och berättar korta anekdoter från sin familjs liv och om möten med Vilhelm Moberg, Monica Zetterlund och Katarina Taikon. Tisdag kl. 18 hålls programmet.

Fjället i mitt hjärta. Filmkväll med Ingemar Lind Nordisk i Björkbackskyrkan, Örbyhus, på tisdag kl. 19.

Kura skymning i Smedstugan, Ullfors, på onsdag kl. 19. Finstämd musik. Kaffe.

Strövområden i Tegelsmora. Vernissage på Café Kyrkbacken, Örbyhus, på onsdag kl. 19.15. Oskar Jonsson, illustratör och naturintresserad ordförande i Föreningen Tegelsmorasjön, presenterar sina olika verksamhetsområden. Utställningen pågår året ut.

Ta i trä. Slöjdkafé på biblioteket i Skutskär lördag kl. 11.

Besök Klaverens hus i Lövstabruk och se deras utställning av klaverinstrument och industriminnen. Arkiv och bibliotek. Öppet dagligen kl. 11-16 samt tisdag och torsdag även kl. 18-20.

Östhammar

Öregrundsbiografen visar Flykten till framtiden söndag och måndag kl. 19.

Julmarknad i Eukemenia kyrkan, Östhammar, på lördag kl. 11-15. Genuint hantverk, lotterier och hembakat.

Salongskonsert i Hargs prästgård på lördag kl. 16.

Stickkafé i Gräsö församlingshem på tisdag kl. 18.15.

Norrbotten Big Band, Lena Willemark, Väsen och Trio X ger konsert i Zodiaken, Bruksgymnasiets restaurang i Gimo på tisdag kl. 19.

Sopplunch i Östhammars församlingsgård onsdagar kl. 11-13. Soppa, kaffe.

Öregrund genom kameraögat. Fotograf Erik Lundeborg ställer ut i Kyrkans hus, Öregrund, under hela november.

Kristina Jansson och Gisela Jansson, mor och dotter, ställer ut mäleri och skulptur på Sadelmakarlängans galleri i Österbybruk fram till 20 november.