Evenemang 18–24 november

Textstorlek:

Uppsala

 Botanisera bland lokalproducerade varor på Fyris torg, med start i arla morgonstund i morgon lördag.

 Se Spelman på taket, den största musikalsatsningen i Uppsala stadsteaters historia. Musikalgurun Ronny Danielsson regisserar. Det här är min historia är en skolföreställning med dansaren, skådespelare och sångaren Fredrik Apollo Asplund.

 Stavby bio visar Flykten till framtiden av Ulf Malmros och Jaana Fomin på söndag kl. 19.

 Fransk filmfestival på Slorrsbiografen fredag till söndag. Besökarna får se ett program bestående av filmer från Frankrike och den franskspråkiga delen av världen. Filmerna är textade på engelska.

 Uppsala universitets åtta centrumbildningar diskuterar politik och religion utifrån ett internationellt perspektiv på Gustavianum i morgon lördag kl. 12-16. Kom och ställ frågor till forskarna och möt världen på plats.

 Julauktion i Tabor, Almunge, på lördag kl. 14. Kaffeservering.

 Glenn Endys spelar upp till dans på Fyris Park i morgon lördag kl. 20-24.

 Fram till 27 november visas Uppsala upp i nytt ljus när eventet ”Allt ljus på Uppsala” arrangeras för femte gången. Längs en promenadslinga i centrala Uppsala har flera platser och byggnader ljussatts och i vissa fall även ljudsatts.

 Utställningen ”Women, Peacemakers!” visas på Fredens hus fram till våren 2017. Här lyfts de kvinnliga förebilder som har varit och är aktiva i fredsprocesser över hela världen fram.

 Upplandsmuseet visar Vem är hen? En utställning om språk och identitet, som bygger på intervjuer och fotografier av personer som använder hen som personligt pronomen. Här visas även Badlif – Badhusepoken i Öregrund och Östhammar. Möt städerna som förändrades av badhusepoken 1880-1930, fångade i några av tidens fotografers bilder.

 Uppsala förr. Margareta Ebeling ställer ut bilder av ett Uppsala från förra sekelskiftet på Missionskyrkan i Uppsala. Hon arbetar i en blandteknik bestående av textil, foto, grafik och broderi.

Knivsta

 I kväll fredag är det som vanligt bingo i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

 Familjegudstjänst i Lagga kyrka på söndag kl. 10. Barnkören sjunger.

 Högmässa i Östuna kyrka på söndag kl. 12. Kaffe i kyrkan efter mässan.

 Lena Willemark, Trio X, Norrbotten Big Band och Väsen ger konsert i Tilassalen, Knivsta kommunhus, på söndag kl. 15.

 Räknestuga på Thunmansskolan på tisdag kl. 17-19. Få hjälp med matte på högstadie- och gymnasienivå. Ingen föranmälan.

 Svenska med baby på Knivsta bibliotek tisdagar kl. 10.30-12. För föräldralediga med barn 0-2 år.

Heby

 Focus bio i Östervåla visar Flykten till framtiden på söndag kl. 18.

 Heby Folkets hus visar Fantastiska vidunder och var man hittar dem, baserad på boken skriven av Harry Potters författare J.K Rowling, på söndag kl. 19. Trolls visas på söndag kl. 15.

 Enflos musikförening ger konsert i Hemvärnsgården, Östervåla, på söndag kl. 15. Nuri Oh, cello, Hans Enflo, violin, och Per Enflo, piano, framför pianotrio op. 50 av Pjotr Tjaikovskij. Kaffeservering i pausen.

 Energirådgivare svarar på frågor om uppvärmning, energikostnader, transporter med mera på biblioteket i Tärnsjö på måndag kl. 12-14.

 Lesley och Mats Carlsson visar hantverk av shetlandsull och bilder från sin resa på Tärnsjö bibliotek. Utställningen visas fram till 7 december.

Enköping/Håbo

 Traditionell gammeldags julmarknad på Härkeberga kaplansgård på söndag kl. 10-14. Hemslöjd, honung, granbockar, julkransar, keramik, delikatesser med mera till försäljning. Ponnyridning, tomtebesök samt servering av kaffe, korv och glögg.

 Genuin hantverksmarknad i Boglösa bygdegård på söndag kl. 10-15. Försäljning av hantverk i trä, textil, betong samt lokalproducerade livsmedel med mera. Kaffeservering.

 Häggeby kyrka syförenings julauktion äger rum på söndag kl. 14-16 i Häggebygården. Utrop av hemslöjd och hantverk. Kaffeservering.

 Pyssel för vuxna. Kom till Örsundsbros bibliotek och dig nåltova på tisdag mellan kl. 17 och 20. Material säljs till självkostnadspris.

 Ringbrynjans gåta visas på Enköpings museum. Besökaren involveras i vetenskapliga undersökningar och analyser. Utställningen visas fram till våren 2017.

Tierp/Älvkarleby

 Rio Bio i Skutskärs Folkets hus visar Familjen jul i Tomteland på söndag kl. 14. Flykten till framtiden ges på söndag och onsdag kl. 19.

 Öppet hus på Nathanaelgården i dag fredag kl. 10-12. Träffa nya och gamla vänner runt fikabordet.

 Lena Willemark, Trio X, Norrbotten Big Band och Väsen ger konsert på Möbeln, Tierp, i kväll fredag kl. 19.

 Julmarknad och auktion i Equmeniakyrkan Karlholm i kväll fredag med start kl. 17. Handarbeten, hembakt, pynt med mera till försäljning. Servering av kaffe med bröd samt varmkorv.

 Lös melodikrysset tillsammans med andra på biblioteket i Skutskär på lördag kl. 10. Kaffeservering.

 Michael Johnson trio ger konsert i Björkbackskyrkan, Örbyhus, på lördag kl. 19.30.

 Leufsta bruksarkiv i Förvaltarbostaden, Lövstabruk, håller öppet för besök och forskning onsdagar kl. 10-15.

 Författarmöte på Tierps bibliotek på onsdag kl. 18. Christina Kellberg har skrivit boken ”Ellen – En roman om livet, kärleken och demens”. Boken bygger på hennes egna erfarenheter av en nära anhörigs sjukdom. Christina var anställd på Dagens Nyheter i nära 40 år.

 Strövområden i Tegelsmora. Utställning på Café Kyrkbacken, Örbyhus. Oskar Jonsson, illustratör och naturintresserad ordförande i Föreningen Tegelsmorasjön, presenterar sina olika verksamhetsområden.

 Besök Klaverens hus i Lövstabruk och se deras utställning av klaverinstrument och industriminnen. Arkiv och bibliotek. Öppet dagligen kl. 11-16 samt tisdag och torsdag även kl. 18-20.

Östhammar

 Karin Leitner, internationell flöjtist från Österrike, ger tillsammans med konsertorganisten Michael König en exklusiv konsert i Gimo herrgård i kväll fredag kl. 19.30.

 Julmarknad i Hargshamns Folkets hus i morgon lördag kl. 10-14. Varierad marknad, pyssel för barnen och servering med hembakt.

 Julloppis i Ramhälls bygdegård på lördag kl. 12-15. Kom och fynda julpynt, julgrupper, julkransar, julgranar julklappar med mera. Lotteri och fikaservering. Tomten bjuder på glögg.

 Högmässa i Öregrunds kyrka på söndag kl. 11.

 Två korta dokumentärfilmer med uppländska levnadsöden ges i Norrögården, Sund, på söndag kl. 15. Kaffepaus.

 Sopplunch i Östhammars församlingsgård onsdagar kl. 11-13. Soppa, bröd och kaffe på menyn.

 Journalisten Joakim Medin, som har arbetat många år i flera av världens konflikthärdar, håller ett föredrag om kriget i Syrien på Alunda bibliotek torsdag kl. 18.

 Öregrund genom kameraögat.
Fotograf Erik Lundeborg ställer ut i Kyrkans hus, Öregrund, under hela november.

 Kristina Jansson och Gisela Jansson, mor och dotter, ställer ut måleri och skulptur på Sadelmakarlängans galleri i Österbybruk fram till 20 november.