Evenemang

Textstorlek:

Uppsala

Botanisera bland lokalproducerade varor på Fyris torg, med start i arla morgonstund i morgon lördag.

Natten är dagens mor i regi av Hugo Hansén. Noréns drama om en familj i sönderfall visas på Uppsala stadsteater. Med bland andra Lolo Elwin och Gustav Levin i rollerna. Doktor Glas, klassikerromanen av Hjalmar Söderberg, med Aksel Morisse i titelrollen spelas på lilla scenen. Brechts drama Den goda människan i Sezuan i regi av Sunil Munshi spelas på Stora scenen.

Stavby bio ger Florence Foster Jenkins med bland andra Meryl Streep och Hugh Grant på söndag kl. 14 och 19.

Högmässa i Rasbo kyrka på lördag kl. 11.

Minnesgudstjänst i Tunna kyrka på söndag kl. 18.

Allhelgonahelgen är Almunge kyrka öppen fredag kl. 14-18, lördag 12-16 och söndag från kl. 17. Minnesgudstjänst kl. 18.

Under tre veckor i november visas Uppsala upp i nytt ljus när eventet ”Allt ljus på Uppsala” arrangeras för femte gången. Längs en promenadslinga i centrala Uppsala har flera platser och byggnader ljussatts och i vissa fall även ljudsatts.

Utställningen ”Women, Peacemakers!” visas på Fredens hus fram till våren 2017. Här lyfts de kvinnliga förebilder som har varit och är aktiva i fredsprocesser över hela världen fram.

Upplandsmuseet visar Vem är hen? En utställning om språk och identitet, som bygger på intervjuer och fotografier av personer som använder hen som personligt pronomen. Här visas även Badlif – Badhusepoken i Öregrund och Östhammar. Möt städerna som förändrades av badhusepoken 1880-1930, fångade i några av tidens fotografers bilder.

Matilda Bengtsson visar skulpturer av metalltråd på Kaleidos galleri fram till 13 november.

Knivsta

I kväll fredag är det som vanligt bingo i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Bio Blå Wingen visar Peter och draken Elliott på söndag kl. 14 och 19. Morran och Tobias: Skänk från ovan ges på tisdag kl. 19.

Allhelgonahelgen håller vi Marias stuga öppen för fika och samtal, i dag fredag kl. 11-17 och lördag 11-17.30.

Vassunda kyrka kyrka är öppen för samtal och fika på lördag kl. 11-16.

Högmässa med ljuständning i Östuna kyrka på söndag kl. 18.

Musik i aftonstund i S:ta Birgittakyrkan på söndag kl. 19.30. Kammarensemblen ArtSong och Knivsta kyrkokör med solister och instrumentalister framför Requiem av K Jenkins.

SMK Uppsala arrangerar den 92:a upplagan av Novemberkåsan lördag och söndag, 5-6 november. Banvarvet blir knappt 11 mil och körs ett varv i dagsljus och två varv i mörker.

Svenska med baby på Knivsta bibliotek tisdagar kl. 10.30-12. För föräldralediga med barn 0-2 år.

Heby

Focus bio i Östervåla visar Trolls (sv. tal) på söndag kl. 15 och Bridget Jones baby kl. 18. Mingel och snittar från kl. 17.

Heby Folkets hus visar Storkarna på söndag kl. 15 och Morran och Tobias: Skänk från ovan kl. 19.

Derbyt mellan Leksands IF och Brynäs IF livesänds på bioduken på torsdag kl. 19.

Energirådgivare svarar på frågor om uppvärmning, energikostnader, transporter med mera på biblioteket i Heby på måndag kl. 12-14.

Enköping/Håbo

Högmässa i Yttergrans kyrka på lördag kl. 11. Kyrkkaffe. Kyrkan öppen till kl 17.30.

Kulturskolans orkester Scendraget och Sala blåsorkester ger konsert i S:t Lars kyrka på måndag kl. 19.

Enköpings dragspelsklubb underhåller på Kungsgården med kända melodier på tisdag kl. 14.

Litteraturquiz på Enköpings bibliotek på tisdag kl. 18. Kom och quiza i lag eller på egen hand och testa dina kunskaper. Från 10 år och uppåt.

Öppen kyrka i Skoklosters kyrka på söndag kl. 11-16. Guide finns på plats och berättar om kyrkan från 1200-talet och dess historia.

Litterärt kafé på Håbo bibliotek på torsdag kl. 12. Här får du lästips, boknyheter, de senaste snackisarna och personalens favoriter.

Ringbrynjans gåta visas på Enköpings museum. Besökaren involveras i vetenskapliga undersökningar och analyser. Utställningen visas fram till våren 2017.

Konstnärerna Birgitta Andersson och Yvonne Jeppsson ställer ut målningar, akvareller och etsningar på Konsthallen i Enköping.

Tierp/Älvkarleby

Rio Bio i Skutskärs Folkets hus visar Trolls på söndag kl. 14. Jack Reacher: Never go back visas söndag och onsdag kl. 19.

Öppen sporthall i Centralhallen, Tierp, på lördag kl. 10-12. Drop-in för alla åldrar. Prova olika sporter, lek eller träna. Medtag inneskor.

Öppet hus på Nathanaelgården i dag fredag kl. 10-12. Träffa nya och gamla vänner runt fikabordet.

Musik i allhelgonatid i Örbyhus kyrka på söndag kl. 11. Sture Lindgren, violin, och Marit Lundkvist Reyes, orgel/piano, medverkar.

Kvartalsfika i Vendels församlingshem på måndag kl. 19. Politiker och medborgare möts och pratar på tema natur, kultur och turism.

Allsångskväll i Söderfors församlingshem på tisdag kl. 19. Fika serveras.

Musikkafé i Nathanaelgården på tisdag kl. 19. Underhållning av Mattias och Stefan, lotterier och insamling för Svenska kyrkans internationella arbete världen över.

Leufsta bruksarkiv i Förvaltarbostaden, Lövstabruk, håller öppet för besök och forskning onsdagar kl. 10-15.

Barnboksförfattaren och illustratören Nordqvist fyller 70 år och det firas med en utställning på Skutskärs bibliotek. Kommunens förskolebarn ställer ut sina kreativa alster på temat Sven Nordqvist bilderboksvärld fram till den 11 november.

Östhammar

Musikkafé med Ö-kören i Societetshuset Öregrund på söndag kl. 14.30.

Sopplunch i Östhammars församlingsgård onsdagar kl. 11-13. Soppa, bröd och kaffe på menyn.

Istid eller värmebölja? Vad händer med ett slutförvar om klimatet blir varmare eller kallare? SKB:s klimatforskare Jens-Ove Näslund och Lillemor Claesson Liljedahl försöker besvara dessa frågor i sitt arbete. Hör dem berätta om sin forskning i Kyrkans hus, Öregrund, på onsdag kl. 18.30.

Öregrund genom kameraögat. Fotograf Erik Lundeborg ställer ut i Kyrkans hus, Öregrund, under hela november. Extraöppet i morgon lördag kl. 10-13.

Kristina Jansson och Gisela Jansson, mor och dotter, ställer ut mälerioch skulptur på Sadelmakarlängans galleri i Österbybruk fram till 20 november.