Festival som lyser upp stan

Under ljusfestivalen 2014 försågs Hotell Radisson Blu vid resecentrum med fyra sökljus som riktades över Uppsalahimlen. Foto: Stewen Quigley
Textstorlek:

Uppsala
I dag fredag invigs Allt ljus på Uppsala, festivalen som lyser upp stan i nytt ljus. Med anledning av femtegångsfirandet visas ett extra spektakulärt jubileumsobjekt.

För femte gången ordnas ljusfestivalen, där Uppsalabor och besökare uppmanas att ta sig ut i höstmörkret för att upptäcka staden i ett nytt ljus.

Arrangörer är Uppsala kommun och Uppsala Citysamverkan som tillsammans med ett flertal ljussättare, fastighetsägare och ljusvärdar under tre veckor kommer att belysa nio olika platser i stadskärnan.

– Genom åren har ett flertal av Uppsalas kända och okända byggnader, statyer och platser lysts upp och gett besökarna många spännande upplevelser. Vi ser verkligen fram emot att bjuda på ett storslaget evenemang, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmedelande.

Syftet med eventet är att uppmuntra invånarna att komma ut och röra på sig även under en av årets mörkaste månader samt att visa upp en ny teknik och innovativa sätt att arbeta med ljus.

Uppsala city har i samverkan med Uppsala kommun och näringslivet genomfört fyra Allt ljus sedan starten november 2008. Från och med i år har Destination Uppsala tagit över projektledningen och genomför det i nära samverkan med Uppsala city.

Förutom jubileet är miljömärkning av evenemanget nytt för i år. Destination Uppsala har från start satsat på att arrangera ett så hållbart evenemang som möjligt. Man har bland annat certifierat festivalen som Miljömärkt event genom stiftelsen Håll Sverige Rent.

– Vi ser det som en självklarhet att arbeta mer fokuserat på att minska festivalens miljöpåverkan i hopp om att genomföra ett mer hållbart evenemang, berättar Sofie Blomgren, projektledare från Destination Uppsala.

– Förutom att klimatkompensera arbetar vi med mer hållbara processer och alternativ vid planering, marknadsföring och genomförande. Vi uppmuntrar också våra ljussättare och medarrangörer att ha ett miljömedvetet och hållbart sätt som möjligt.

Det spektakulära jubileumsobjekt blir domkyrkan, som nu smyckas i ljus för första gången i festivalens historia. Linnéträdgården, Upplandsmuseet, Stadsbiblioteket och Walmstedtska gården är andra ojekt som kommer att belysas.

I kväll fredag äger invigningen rum på Nybron med tal av kommunalrådet Erik Pelling (S). Därefter finns möjlighet att gå längs med den upptända slinga och uppleva varje enskilt ljusobjekt. Ljussättarna är på plats under kvällen för att svara på frågor och berätta mer.

Program anordnas under festivalen som pågår fram till 27 november. Det kommer bland annat erbjudas guidade turer av Uppsalaguiderna Ingrid Linnea och Sven som berättar om staden och ljussättningarna.

Måndagar och torsdagar kan man promenera runt slingan med Friskis&Svettis. Samling sker på Stora torget klockan 18.30 båda dagarna.

Studenter på landskapsarkitektutbildningen vid SLU visar åtta installationer placerade vid St Olofsbron, Haglunds bro och gamla Jernbron. Temat är universum.

På Museidagen den 13 november vilar allt ljus på Uppsalas museer. Pedagoger, verkstäder och utställningar sprider kunskapens ljus genom olika aktiviteter.

Finaldagen 27 november tar författaren och professorn Ulf Danielsson med den som vill på en resa från universums början till universums slut via mörk materia och mörk energi. Kören Canorus ackompanjerar med musik från flera tidsåldrar och sinnesstämningar. Programmet hålls på Slottsbiografen.

Allt ljus på Uppsala återkommer nästa gång 2018.

Malena Olsson