Fogelström i rampljuset inför jubileumsåret

Textstorlek:

​Nästa år är det 100 år sedan Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström föddes och jubileet uppmärksammas på bred front. Involverad i förberedelserna är Bälingesonen Kent Josefsson, som är ordförande i Sällskapet Per Anders Fogelströms vänner.
– Det här blir stort, väldigt mycket är på gång, intygar han.

 

Stadserien, som inleds med Mina drömmars stad, är Per Anders Fogelströms mest omtyckta och lästa verk. I romansviten om fem böcker får vi följa Henning och Lotten, deras barn och släkt, från 1860-talet och ett sekel framåt.

Handlingen utspelar sig i Södermalms arbetarkvarter, där författaren själv växte upp och tillbringade en stor del av sitt liv.

– Det är värdefull historia om staden Stockholm. Alla borde läsa böckerna och framförallt ungdomar. Kunskapen om vägen till nuet, som Fogelström förmedlar i sina romaner, vill vi sprida till yngre generationer.

Det säger ordförande i Sällskapet Per Anders Fogelströms vänner, Kent Josefsson, Södermalmsbo sedan tolv år men med rötterna i Bälingebygden. Han ingår också i den styrgrupp på sex personer som leder planeringen inför och under jubileumsåret 2017.

Nästa år skulle författaren ha fyllt 100 år och Stockholms stad tar tillfället i akt. Man har anslagit två miljoner till firandet nästa år. Stadsmuseet har fått i uppdrag att koordinera aktiviteterna.

– Vi vill lyfta fram Fogelström, som verkligen förtjänar all uppmärksamhet. Han är dessutom en författare som har kommit lite i skymundan, tycker Kent, som har varit en upptagen man sedan förberedelserna drog igång på allvar i våras.

Och inte lär det bli lugnare efter nyår. Fogelströmsällskapet är engagerade i både egna och andras program under minnesåret. Och än är inte sista bokningen gjord.

– Sällskapet arrangerar stadsvandringar och föreläsningar i egen regi och i samarbete med ABF och olika bibliotek. Programmet fylls på löpande.

Kent är själv ciceron på stadsvandringarna. Sedan tio år tillbaka erbjuder han turer i kända Söderprofilers fotspår. Han leder besökare genom miljöer där, förutom Fogelström, även Tomas Tranströmer, Slas och Stig Dagerman har bott och verkat.

För egen del fick han upp ögonen för Fogelström på 1970-talet, efter att ha plöjt igenom Stockholmsserien som han då fått i present. När han gick i pension fanns möjlighet till förkovring.

– Jag känner igen mycket av hans arbetarbakgrund och är intresserad av det samhälle han beskriver. Sedan gillar jag hans skildringar, han skriver fint, tycker Kent.

I handen har han ett tummat exemplar av Mina drömmars stad. Meningar är understrukna och sidor gemade. Kent kan sin Fogelström och citerar honom flitigt under stadsvandringarna.

Fogelströmsällskapet har tagit initiativ till flera satsningar under jubileumsåret. En av dem är dokumentären som SVT producerat och som är planerad att sändas under julhelgen. De ligger även bakom utgivningen av en tidigare opublicerad roman, Den okuvliga friheten, som Fogelström skrev i unga år.

– Det är en antinazistisk roman som vi tycker är aktuell i dag. Den ges ut i vår, säger Kent, som pratar lyriskt om författaren som även hade ett starkt engagemang för bland annat samhället, miljön och freden.

I Uppsala län är planeringen inför jubileet inte lika långt framskriden. Det står klart efter en rundringning till huvudbiblioteken i kommunerna.

Men på ett eller annat sätt kommer han att uppmärksammas, försäkrar programansvariga på respektive bibliotek.

– Vi skyltar med Fogelström i bokhallen och kommer att boka in något program under hösten. Kanske letar vi rätt på Uppsalas Fogelström och drar den parallellen, säger Madeleine Banks, producent på Stadsbiblioteket i Uppsala.

Malena Olsson