Kåsan tillbaka till start

Bilden symboliserar Kåsan ganska väl. Det vill säga lerigt, spårigt och kallt. Foto: Privat
Textstorlek:

Knivsta/Länet
Uppland är definitivt Novemberkåsans hemmaplan. Redan för drygt 100 år sedan, år 1915, kördes den första kåsan här och sen har tävlingen återkommit flera gånger under årens lopp. 
I helgen genomförs årets upplaga och då är Novemberkåsan tillbaka där den föddes.

I helgen, med start idag, lördag 5 november, är det åter dags för Novemberkåsan.

I år är tävlingscentrum förlagt till hjärtat i Knivsta, på torget utanför kommunhuset på Centralvägen. SMK Uppsala står för arrangemanget för tionde gången.

Tävlingsledaren Christer Eriksson, bosatt i Knivsta, berättar stolt att tävlingsbanan i sin helhet håller sig inom Knivsta kommun.

– Det blir en varvbana uppdelad i fyra specialsträckor med transportsträckor däremellan.

Efter varje varv kommer de tävlande tillbaka till tävlingscent-rum. Första varvet körs i dagsljus på lördagseftermiddagen. Det följs sedan av två varv i mörker natten till söndag.

– Antalet anmälda är drygt 200 den här gången, vilket kan jämföras med blott 17 startande och endast en i mål premiäråret 1915.

Den gången genomfördes tävlingen under helgen 27–28 november och startade från Stockholms olympiastadion. Därefter gick den via Sala, Lövstabruk, Knutby och med en sista passerkontroll vid Rosendals gästgivaregård, öster om Östuna kyrka, innan slutmålet i Stockholm.

Då var det ett riktigt vinter-väder med 15 grader kallt och två decimeter nysnö på vägarna i Norduppland. Det gjorde att hälften av startfältet tvingades bryta innan man ens kommit till Knutby station.

Till slut återstod endast Gunnar Enderlein, en 25-årig gods-ägarson från Bettna i Sörmland. Han var den ende som tog sig i mål inom den stipulerade respittiden efter att möjligen också ha varit den ende som passerade kontrollen vid Rosendal.

Gunnar Einderlein belönades därmed den första inteckningen i den allra första Novemberkåsan.

Bernt Karlsson

 

Fakta: Årlig tävling 

Novemberkåsan är Sveriges äldsta och mest kända motorcykeltävling och har körts sedan 1915. Tävlingen har endast haft avbott vid första och andra världskriget, samt vid högertrafikomläggningen 1967.

Tävlingen körs som enduro typ 1 och omfattar en sträcka på cirka tio mil, och ett varv körs på dagen och två varv på natten. Tävlingen körs på skogsstigar och i terräng och totalt blir det cirka 30 mil. I början av 1930-talet körde man 60–70 mil, men då mest på byvägar.

Numera är Novemberkåsan känd för sin svårighet och sina svåra passager som kan vara bäckar, myrar och vattendrag.

Källa: Wikipedia