Klassiker lockar klasser i länet

I Skolklassikerns tävlingsmoment skidor ska klassen tillsammans skida/åka skridskor/gå med stavar 90 kilometer på hemmaplan. Sträckan kan delas upp på flera tillfällen. Foto: Arkiv
Textstorlek:

LÄNET
Sedan starten i höstas har drygt 100 kommuner och skolor anmält sig till hälsosatsningen Skolklassikern. Uppsala län är flitigt representerat bland deltagarna.

I länet har skolor i Östhammars, Enköpings, Tierps, Heby och Uppsala kommun registrerar sitt deltagande i Skolklassikern. Och fler kan det bli. I maj 2017 avslutas och summeras 2016/17 års arrangemang och innan dess är anmälan öppen för alla som vill vara med.

Skolklassikern är ett hälsoprojekt med syfte att få barn i mellanstadiet att röra på sig regelbundet genom att prova på fler idrotter, hitta rörelseglädjen och enkla vägar till vardagsmotion.

I grunden handlar den om att klassen tillsammans och på hemmaplan ska tillryggalägga de sträckor som ingår i de stora och traditionella motionsloppen inom En svensk klassiker (Engelbrektsloppet/Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet). Skolklassikern är därför uppdelad på fyra tävlingsmoment; skidor, cykel, simning och löpning.

Varje delmoment är sedan uppdelat i en ”rörelseutmaning” och en så kallad ”klassikerutmaning”. Den sistnämnda är en hälsouppgift som klassen tillsammans ska lösa.

Satsningen lanserades i september och sedan dess har över 100 anmälningar registrerats.

– Det är fantastiskt vilket gensvar vi fått bland pedagoger, elever och föräldrar. Vi har fått in många roliga och spännande exempel där de har genomfört sina rörelseutmaningar. Totalt är det i dagsläget drygt 6 600 deltagare som rört sig 43 000 km – och det är bara början, säger projektledare Harriet Tiderman Säfwenberg, i ett pressmeddelande.

Klass 4B i Bergvretenskolan, Enköping, är en av cirka 25 klasser i länet som deltar i klassikern.

– Vi gjorde en omröstning i klassen och majoriteten tyckte att vi skulle vara med, berättar läraren Inger Bäckström, vars klass redan har prickat av ett av tävlingsmomenten.

– Vi är 26 elever i klassen och var och en har gått eller sprungit sex kilometer. Det blir sammanlagt 156 kilometer, så vi har klarat löpsträckan med råge.

Nu hoppas man på snö för att kunna genomföra skidmomentet på nio mil. Simning och cykling sparar de till vårterminen.

– Vi har många fina cykelvägar runt skolan så vi får planera in en cykelutflykt i vår, säger Inger Bäckström, som tycker att det känns bra att kunna motionera på skoltid.

Och några bekymmer med att motivera eleverna har hon inte.

– Det är inga problem. Tioåringar gillar att röra på sig.

Det finns en digital plattform och interaktiv mötesplats där deltagarna i Skolklassikern kan följa sin egen träning och utveckling och sin position gentemot andra klasser och skolor. Den 12 maj nästa år ska alla tävlingsmomenten vara klara och redovisade.

– Jag är otroligt stolt över varje kilometer som eleverna genomför, för det är ett steg på vägen mot ett hälsosammare liv. Vi har startat Skolklassikern för vi är säkra på att ju tidigare du lär dig goda vanor desto bättre förutsättningar har du att behålla dem hela livet, säger Michael Thorén, VD på En Svensk Klassiker.

Malena Olsson