Kvalitetssäkrad klubb

”Det har varit intensivt, men värt allt arbete” tycker Helen Jaeschke-Pellonpää, ordförande i Tierps innebandyförening. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Tierp/Länet
För att bli en certifierad innebandyförening krävs utbildning kombinerat med stort engagemang. Efter en gemensam arbetsinsats nådde Tierps IBK målet i höstas. Nu gäller det att förvalta och utveckla grunden som har lagts.

Hösten 2015 sjösattes projektet Certifierad förening av Upplands innebandyförbund. Syftet med satsningen är att få en säkrare och attraktivare miljö för länets innebandyföreningar och deras medlemmar.

– Det går ut på att vi vill skapa organiserade, kontrollerade och planerade föreningar, så att alla aktiva kan känna trygghet och kvalitet i verksamheten, förklarar Kristofer Widlundh, som är utvecklingskonsulent och ett stöd för klubbarna under certifieringsarbetet.

Projektet består av två grundpelare som föreningarna ska jobba med. Det är dels föreningsutveckling dels utbildning enligt Svensk innebandys utvecklingsmodell (SIU-modellen), som bygger på en modell där ungdomar får möjligheten att utvecklas i sin egen takt.

– Det är flera punkter att bocka av. Man ska bland annat bygga upp en verksamhetsplan som innefattar värdegrunder, visioner, målformulering och strategi. Ett annat kriterium som följer med en certifiering är att det är obligatoriskt för alla innebandyledare att kontrolleras i polisregistret innan de blir tränare i föreningen, säger Kristofer och betonar att det är ett tidskrävande förlopp från början till slut.

Ett tiotal föreningar visade intresse och inledde sitt kvalitetsarbete för ett år sedan när projektet drog igång.

Härom veckan nådde tre av dem målet. Under derbymatchen mellan Stovreta och Sirius fick Stenhagens KK, Midas IBK och Tierp IBK sina certifieringsbevis.

Helen Jaeschke-Pellonpää, ordförande i Tierps innebandyförening, intygar att det har varit ett omfattande och intensivt arbete.

– Ändå hade vi kommit en bit på väg eftersom vi deltog i en kurs i föreningsutveckling på Fuerteventura, som Svenska innebandyförbundet arrangerar, berättar hon.

Den största utmaningen, enligt Helen, var att få ledarna att gå den åtta timmar långa utbildningen.

– Vi har ett 20-tal ledare som jobbar ideellt. Det var svårt att motivera alla att göra det här på sin fritid. Vi har gjort ett hästjobb tillsammans, men nu har vi det värsta framför oss.

Nu gäller det att förvalta och utveckla den grund man har lagt.

– Vi ska försöka få ut budskapet med vår värdegrund. Visionen vi har jobbat med under resans gång är ”Draget i laget är vägen till framgång”, där draget står för delaktighet och gemenskap. Vi ska vara en förening att lita på, säger Helen.

– Utvecklingsarbetet finns det bara en start på, inget slut, konstaterar Kristofer.

Fem föreningar är för tillfället i certifieringsfasen och ytterligare tre nya föreningar; Wåhla IBK, Björklinge BK och Östhammar, har tillkommit den här säsongen.

Malena Olsson