Prisas för nytt läromedel

Pia Alexisson, slöjdlärare på Domarringens skola, har fått Helgepriset 2016. Foto: Eija Salminen
Textstorlek:

Uppsala
Pia Alexisson, slöjdlärare på Domarringens skola, har tilldelats Helgepriset i samband med Skolforum tidigare i veckan. Priset får hon för sina pedagogiska idéer för slöjdundervisning, inriktning trä och metall, i årskurserna 3–5.

– Det är Sveriges första läromedel i slöjd och priset är en bekräftelse på kvaliteten och potentialen i de pedagogiska metoder jag brinner för, säger Pia Alexisson som arbetat som slöjdlärare i nära 30 år.

Priset, som består av ett stipendium på 125 000 kronor delades ut i samband med Skolforum i början av veckan. Bakom priset står Helge Ax:son Johnsons stiftelse och syftet är att uppmärksamma pedagogiskt utvecklingsarbete.

Pia Alexisson berättar att hon alltid har varit intresserad av att utveckla undervisningen där alla elever får möjlighet att lära sig utifrån sina förutsättningar. Domarringens elever är också bland de första som arbetar med läromaterialet i träslöjden.

– Det är jätteroligt att med hjälp av Helgepriset få möjlighet att utveckla och göra mitt läromedel i slöjd användbart och tillgängligt för andra lärare och flera elever, säger Pia Alexisson och tillägger:

– Jag gör det på fritiden och använder det parallellt när jag jobbar och får värdefull feedback av eleverna. Stipendiet ger mig möjlighet att avsätta mer tid att göra klart arbetet.

Pia Alexisson berättar att det är ett modernt läromedel som kan användas i sin helhet där eleverna stegvis får nya kunskaper som bygger på varandra. Det innehåller också tydliga kopplingar till andra ämnen, såsom matematik och svenska.

– Miljöfrågorna har en given plats, liksom samverkan mellan eleverna, säger Pia Alexisson.

Läromedlet kommer ut under 2018 och innehåller elevhäften, lärarhandledning, instruktionsfilmer och andra digitala inslag.

Pia Alexisson kommer också att erbjuda fortbildning i läromedlet som kan användas i sin helhet eller som ett komplement.

Rose-Marie Eriksson

 

Fakta: Helgepriset

Helgepriset delas ut varje år och ger 125 000 kronor till lärare i förskola, grundskola, gymnasiet och vuxenutbildning för att utveckla och utvärdera pedagogiskt utvecklingsarbete.

Både Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har varit med och valt ut stipendiaterna. I juryn sitter bland annat ledamöter från Svenska Akademien och Chris Heister, landshövding i Stockholms län.

Bakom priset står Helge Ax:son Johnsons stiftelse vars ändamål är att utöva välgörenhet, stödja litterär och konstnärlig verksamhet, främja vetenskaplig forskning samt att understödja undervisnings- och studieverksamhet i landet.