Bernhard fångade ögonblicket

Textstorlek:

Stockholm Turen har kommit till Kerstin Bernhard (1914–2004) i Nordiska museets satsning på att lyfta fram betydande fotografer ur sin sex miljoner bilder starka samlingen. Vi får se en fotograf som återger det glamorösa lika skickligt som det lågmälda.

Hon är mest känd som pionjär inom svensk matfotografi på 1950-talet, Kerstin Bernhard. Men hon inledde sin bana som porträtt- och modefotograf 1938.

Hennes porträtt prydde omslaget på tidningar som Idun, Vecko-Journalen och Filmjournalen. Modellerna var ofta skådespelare.

I slutet av sin yrkesbana intresserade hon sig speciellt för det estetiskt tilltalande i vardagens enkla ting och former.

I utställningen ”Att fånga ögonblicket. Porträtt och modefotografi av Kerstin Bernhard” på Nordiska museet visas närmare 70 porträtt och modebilder. Här ses både kända och sällan sedda foton, från 1900-talets mitt och framåt.

I samband med utställningen har fotoboken Kerstin Bernhard getts ut på Nordiska museets förlag. Där finns även hennes mat-fotografi och brödbilder från senare i hennes yrkesliv representerade. Hennes fotografier kan beskådas på museet tills vidare.

Malena Olsson