”Det är ett väldigt konkret sätt att hjälpa”

Textstorlek:

STORVRETA För andra året har Vattholma pastorat dragit igång en julklappsinsamling till behövande barn.
– Det är ett väldigt konkret sätt att hjälpa, som alla har tid med i julstressen. Här har du möjlighet att göra skillnad, säger initiativtagaren och diakonen Charlotta Sörensen Nilsson.

Charlotta Sörensen Nilsson var nyanställd diakon i Vattholma pastorat när idén väcktes vid den här tiden i fjol.

– Det var när den stora vågen av flyktingar kom till Sverige. Runt 70 000 av dem var ensamkommande barn under 18 år. Jag frågade mig vad vi som församling och jag som person kunde göra för att hjälpa.

Hon är socionom i grunden och har lång erfarenhet av att arbeta med flyktingar. Med 26 år inom socialtjänsten har mötena med nyanlända och förtvivlade föräldrar varit många.

Julen närmade sig och Charlotta kom att tänka på klappar. De skulle dra sitt strå till stacken genom att starta en julklapps-insamling.

– Att dela med sig är julens budskap. Jag funderade på vad som kunde vara enkelt i en värld av stress. Jo, att slå in ett paket och ge till någon. Det är en väldigt konkret sak att göra och ett sätt för givaren att lätta sitt samvete.

Hon satte sig ner och ringde runt till flyktingförläggningar och HVB-hem, men fick inget gehör någonstans. Ingen ville ta emot gåvorna.

– Jag ringde säkert femton samtal. Det rådde allmänt kaos, var min uppfattning. Ingen vågade ge några besked eller visste om ungdomarna skulle vara kvar till jul. Det var svårt att få tag på en ansvarig person.

Charlotta gav upp och tog
istället kontakt med Uplands nation, som sedan 1968 arrangerar ett alternativt och kostnadsfritt julfirande i sina lokaler i centrala Uppsala.

Hit söker sig människor som kanske inte har råd eller någonstans att fira. Alla är välkomna.

– Jag hörde av mig till nationen och Måns, som var ansvarig för arrangemanget, blev jätteglad. De hade haft problem att få tag på någon som ville donera julklappar. Nu flyttades fokus från ensamkommande till behövande barn, förklarar hon.

Givmilda Storvretabor tog tillfället i akt och skänkte klappar.

– Vi fyllde nästan åtta svarta sopsäckar med julklappar och det blev väldigt uppskattat, berättar Charlotta, som ser fram emot samma respons när Vattholma pastorat nu upprepar konceptet.

Årets insamling drog igång i början på veckan och pågår fram till den 16 december. Inslagna paket märkta med kön och ålder kan lämnas i en korg vid entrén i Storvreta församlingsgård.

– Det får vara nytt eller begagnat, bara det är helt och rent, säger Charlotta, som hoppas och tror att en ny tradition har skapats i bygden.

Några dagar före jul lastar hon in julklappsskörden i bilen för vidare färd mot Uppsala.

I år har även Lions club Storvreta inspirerats av kyrkans välgörande engagemang. De kommer att ge ett antal burkar av sin egenhändigt tillverkade senap till julbordet på Uplands nation.

– Alla pengar som Lions får in går till välgörande verksamhet, både internationellt, nationellt och lokalt. Att bidra till julfirandet på Uplands känns bra, säger Jan-Erik Eriksson, mångårig Lionsmedlem på orten, som hoppas att det är en sed de kommer att fortsätta med.

Sedan 1986 har föreningen tillagat julsenap efter hemligt recept, som sålts på marknader samt till vänner och bekanta.

Malena Olsson

 

FAKTA Jul på Uplands 

Varje år sedan 1968 har Uplands nation öppnat dörrarna till nationshuset och välkomnat alla att komma in och fira jul.

Jul på Uplands är öppet på julafton och juldagen. Här erbjuds mysig julstämning med gratis julbord, fika, julgranar och underhållning samt barnaktiviteter och tomte för de minsta.

Evenemanget genomförs på ideell, drog- och alkoholfri basis och är inte vinstdrivande för nationen.

Källa: Uplands nation