Edit var piga hos Tolstoy

”Jag har haft ett bra liv.” I Uppsala län bodde i slutet av 2015 cirka 60 personer som var 100 år eller äldre. På söndag sällar sig Edit Pettersson till den aktningsvärda skaran. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Manbyle/Funbo Edit Pettersson firar födelsedagen med restaurangbesök i Uppsala med familjen. Presenter har hon sagt ifrån sig på sin 100-årsdag.

– Jag har så mycket saker ändå, menar jubilaren.
– Det känns inget speciellt, svarar Edit Pettersson på frågan hur tankarna går inför högtidsdagen.
Hon är glad att hon är så pass pigg ändå, förklarar hon och slår sig ner vid köksbordet.

Det är tidig förmiddag och hemhjälpen har varit förbi och assisterat vid morgonbestyren.
– Fyra gånger om dagen är de här och det brukar vara samma personer som kommer. De är jätteduktiga och snälla.

Edit växte upp på en bondgård med mor, far och åtta syskon på Tuskö utanför Östhammar. I unga år tog hon tjänst som piga hos Leo Tolstoy dy (författaren Leo Tolstoys son) som ägde Halmbyboda herrgård i Funbo.

Det var här i omgivningarna hon träffade bondsonen Uno, sin blivande make. I slutet av 1930-talet lämnade Edit hemmet och flyttade till kärleken och svärföräldrarna, som drev jordbruk på Manbyle gård i Funbo. Paret bildade familj och tog så småningom över gården.

– Vi hade tio kor, grisar, hästar, höns, får och många hektar åkermark att bruka. Det var fullt upp hela dagarna, men jag trivdes med livet som bondmora.

Edit minns hur hon gick upp i arla morgonstund för att mjölka korna och att de efter frukost drog ut på åkern för att hässja hö. Det fanns alltid att göra.
Hon bor ensam kvar på gården efter att Uno gick bort för 20 år sedan. Mycket är sig likt från gamla dagar i den röda stugan med anor från 1800-talet.
Edit ser heller inga större skillnad mellan nu och då.

– Om det var bättre förr? Jag tycker att det är ganska likt, inga stora ändringar. Det är bra i dag, jag kan inte klaga.

Hon hänger med i nyhetsflödet genom tv och radio. Tidning är för dyrt, tycker hon. 1948 var var Edit med och bildade Funbo Centerkvinnor och har varit trogen medlem sedan starten.

– Jag går fortfarande på alla möten och snart firar vi lilla julafton. Visst pratar vi lite politik när vi ses, men det handlar mycket om gemenskap också.

Edit deltar också ganska flitigt på ortens kyrkliga syföreningsträffar och deras årliga julauktion vill hon inte missa.

Virkning är ett stort intresse vilket de handvirkade gardinerna i fönstren vittnar om. Julen tillbringar hon inne i stan hemma hos en av de två döttrarna. Edit ser fram emot julen och har börjat planera för julklappsinköpen till barnbarnen och barnbarnsbarnet.
Men först väntar en annan högtidsdag. På söndag fyller Tusködottern 100 år och kalaset firas på restaurang tillsammans med nära och kära runt bordet.
– Det ska bli trevligt, men presenter vill jag inte ha några. Jag har allt jag behöver, säger Edit, som tror att hon, dagen till ära, slår till på en bit oxfilé med sås från menyn.