Evenemang 16–23 december

Textstorlek:

Uppsala

Botanisera bland lokalproducerade varor på Fyris torg, med start i arla morgonstund i morgon lördag.

Se Spelman på taket, den största musikalsatsningen i Uppsala stadsteaters historia. Musikalgurun Ronny Danielsson regisserar.

På Reginateatern ges Play it Santa, en humoristisk och musikalisk julfest som riktar sig lika mycket till julskeptiker som till julentusiaster. Spelas fredag kl. 19, lördag kl. 18 och söndag kl. 16.

Gottsunda Dans och Teater ger En midsommarnattsdröm är en av Shakespeare fredag och lördag kl. 18.

La Cappella ger sin traditionsenliga julkonsert i Helga Trefaldighets kyrka i morgon lördag kl. 14 och 16.

Uppsala Domkyrkokör sjunger adventsmusik, carols och svenska julsånger i domkyrkan på söndag kl. 16 och 19. Uruppförande av beställningsverket ”Drop down, ye heavens, from above” för kör och orgel av den engelske tonsättaren Matthew Martin.

Skuttunge kyrkokör och barnkören Himlaskutt ger julkonsert i Skuttunge kyrka på söndag kl. 16.

Uppsala konstmuseum visar utställningen Stipendiater 2016 – Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne samt Maria Gräset Andersson – På liv och död. Den sverigefinska konstnär arbetar i ett flertal textila material som bomull, ull, lin och silke. Formmässigt anknyter hon till det naiva och folkliga.

Konst av Sven Ljungberg (1913–2010) visas på Bror Hjorths hus fram till 29 januari 2017.

Jul hos Kaleido. Slöjdare och konsthantverkare från främst Uppland men också från andra delar av Sverige ställer ut julinspirerade alster på Kaleido i Godsmagasinet. En myllrande marknad med massor av handgjorda saker, som pågår fram till den 8 januari.

Knivsta

I kväll fredag är det som vanligt bingo i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Julpyssla under ledning av pysselveteranen Elise Nilsson på Knivsta bibliotek i morgon lördag. Drop in mellan kl. 12.14.30. Här finns blandat pyssel som passar stora och små.

Familjegudstjänst vid julkrubban i Vassunda kyrka på söndag kl. 16. Därefter korv, glögg och pepparkakor i kyrkan.

Knivsta-Sune sjunger och spelar på Lyckträffen på måndag kl. 13.30.

Trätavlor av Tord Lyseving, akrylmålningar av Anna Weiner Arén och fotokonst av Ing-Britt Åsblom Hübner visas på Galleri Väsby33. Öppet söndagar kl. 13–15.

Heby

Focus bio i Östervåla visar Rogue one: A Star Wars story på söndag kl. 18.

Heby Folkets hus visar Peter och draken Elliot på söndag kl. 15 och Rogue one: A Star Wars story kl. 19.

Peter Gergley framför julsånger i Harbo kyrka på söndag kl. 18.

Julmarknad i Mälbyboden Vittinge på lördag och söndag kl. 11-15. Kaffeservering.

Vittinge-Gåvan i Mälby har julmarknad lördag och söndag 11-15 samt onsdag kl. 18-21 fram till jul. Försäljning av hemslöjd, trä, textil, julpynt med mera. Kaffeservering. Åk till Vittinge kyrka följ skylt Mälby och Vittinge-Gåvan.

Hebys kommunala energi- och klimatrådgivare finns på plats på biblioteket i Tärnsjö måndag kl. 12-14 och svarar på frågor om uppvärmning, energikostnader, klimatet och mycket annat.

Enköping/Håbo

Rockmusikal. Årets julshow av Teater Stjärnskott, Tomten är borta!, ges Kupolen 2 i kväll fredag kl. 18.

I morgon lördag kl. 11-15 är det Glada ungars dag eller Daisydag på Åbergs museum i Bålsta. Kossan Daisy kommer hit för att leka med dig och dansa dis-ko. Du kan göra en frågesport i konsthallen och leka i kojan. Se även utställningen med bildvävar och broderier skapade av Inger Åberg, som visas fram till april 2017.

Envisornas julkonsert ges i Kyrkcentrum, Bålsta, på lördag kl. 15 och i Kalmars kyrka kl. 18.

Julkonsert med Chorus Ena i morgon lördag kl. 18.

Allt för den ljusa stjärnan. Julkonsert med folkliga förtecken ges i Vårfrukyrkan på lördag kl. 18. Enköpings Kammarkör sjunger in julen tillsammans med bland andra Ditte Andersson, nyckelharpa, Kajsa Ekstav, nyckelharpa och Anders Bromander, piano.

Slagverksjul. Konsert med Kulturskolans slagverkselever och Svenska kyrkans unga sångare i S:t Lars kyrka på söndag kl. 18.30.

Ringbrynjans gåta visas på Enköpings museum. Besökaren involveras i vetenskapliga undersökningar och analyser. Utställningen visas fram till våren 2017.

Tierp/Älvkarleby

Rio Bio i Skutskärs Folkets hus visar Rogue one: A Star Wars story på fredag och söndag kl. 19. Den franska filmen Päron och lavendel ges på onsdag kl. 19.

Jul i folkton i Vendels kyrka på lördag kl. 19. Erika Enander, Emil Gardström, kyrkokören och spelmän medverkar.

Julkonsert med körerna Fri och Havstonerna i Hållnäs kyrka på lördag kl. 16. Var med och sjung de klassiska julpsalmerna.

Askungen ges i Björkbackskyrkan, Örbyhus, på söndag kl. 16. Från 6 år.

Tolfta kyrkokör bjuder på en varm och fin musikgudstjänst i Nathanaelskyrkan på söndag kl. 16.

Jul i folkton i Tegelsmora kyrka på söndag kl. 18. Anders Mattsson, Åsa Hogmark, Mats Andersson, kyrkokören med flera medverkar.

Leufsta bruksarkiv i Förvaltarbostaden, Lövstabruk, håller öppet för besök och forskning onsdagar kl. 10-15.

Östhammar

Öregrundsbiografen visar Rogue one: A Star Wars story (3D) på söndag och måndag kl. 19.

Julkonsert med Tina Ahlin och Jojje Wadenius, Kyrkokören och Ö-kören i Öregrunds kyrka i kväll fredag kl. 18.

Lucia i Tuna bygdegård i kväll fredag kl. 19. Paketauktion, lotterier och kaffeservering.

Sammanlyst gudstjänst i Östhammars kyrka på söndag kl. 11. Glögg, pepparkakor med samkväm i kyrkan efter mässan. Körmedverkan.

Jul i Smedjan. Julkonsert med musikenemblen Legato i Smedjan i Hargs bruk på söndag kl. 16 och 18.30.

Julmarknad i Kulturkapellet, Foghammarsvägen 8 i Alunda, på söndag kl. 11-17.

Traditionell adventsutställning på SKB där medlemmar från Östhammars Konstnärsförening visar alster i olika tekniker: olja, akryl, akvarell, keramik med flera. Öppet alla vardagar kl. 10 – 15 fram till den 28 december.