Evenemang 9–15 december

Textstorlek:

Uppsala

Botanisera bland lokalproducerade varor på Fyris torg, med start i arla morgonstund i morgon lördag.

Se Spelman på taket, den största musikalsatsningen i Uppsala stadsteaters historia. Musikalgurun Ronny Danielsson regisserar.

Stavby bio visar Fyren mellan haven med Alicia Vikander och Michael Fassbender på söndag kl. 14 och 19.

Gottsunda Dans och Teater ger En midsommarnattsdröm är en av Shakespeare måndag-lördag kl. 18 och söndag kl. 15.

Hågaby julmarknad äger rum i dagarna två, lördag och söndag kl. 11-17. 30-talet utställare, julmusik, tomte, luciatåg och mycket annat på programmet.

Uppsala konstmuseum visar utställningen Stipendiater 2016 – Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne samt Maria Gräset Andersson – På liv och död. Den sverigefinska konstnär arbetar i ett flertal textila material som bomull, ull, lin och silke. Formmässigt anknyter hon till det naiva och folkliga.

Upplandsmuseet visar Vem är hen? En utställning om språk och identitet, som bygger på intervjuer och fotografier av personer som använder hen som personligt pronomen.

Jul hos Kaleido. Slöjdare och konsthantverkare från främst Uppland men också från andra delar av Sverige ställer ut julinspirerade alster på Kalido i Godsmagasinet. En myllrande marknad med massor av handgjorda saker, som pågår fram till den 8 januari.

Knivsta

I kväll fredag är det som vanligt bingo i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Julmarknad i Knivsta centrum på lördag kl. 10-16. Torghandel, luciatåg med mera.

Tomteorientering på torget i Knivsta i morgon lördag kl. 12-15. Lätt barnvagnsvänlig bana.

Julmarknad i stallet på Vassunda-Örby gård lördag och söndag kl. 11-16.

Fira lucia vid Lunsentorpet, i naturreservatet Norra Lunsen, på söndag kl. 10-14. Se bilder från Lunsentorpets 30-åriga historia och var med i aktiviteter för både barn och vuxna. Tomtebesök. Det bjuds på nygräddat tunnbröd, kaffe och saft.

Trätavlor av Tord Lyseving, akrylmålningar av Anna Weiner Arén och fotokonst av Ing-Britt Åsblom Hübner visas på Galleri Väsby33. Öppet söndagar kl. 13–15.

Heby

Focus bio i Östervåla visar Rädda Tomten (sv.tal) på söndag kl. 14 och Allied kl. 18.

Heby Folkets hus livesänder L’amour de loin, av finska Kaija Saariahos, från Metropolitan i New York på lördag kl. 19. I rollerna bland andra Susanna Phillips som Clémence och Tamara Mumford som Pilgrimen. Filmen Fyren mellan haven visas på söndag kl. 19.

Lucia på Heby torg i morgon lördag kl. 14-18. Lotteristånd, åktur med häst och vagn, rebustävling, dans kring granen, luciatåg genom Heby, sång och kröning.

Julmarknad i Mälbyboden Vittinge på lördag och söndag kl. 11-15. Kaffeservering.

Vittinge-Gåvan i Mälby har julmarknad lördag och söndag 11-15 samt onsdag kl. 18-21 fram till jul. Försäljning av hemslöjd, trä, textil, julpynt med mera. Kaffeservering. Åk till Vittinge kyrka följ skylt Mälby och Vittinge-Gåvan.

Julkonsert med Divine och Allmänna sången i Västerlövsta kyrka på söndag kl. 18.

Enköping/Håbo

Julstuga i Västerledskyrkan på lördag kl. 10-14. Försäljning av bröd, godis, hantverk med mera. Lotterier, julloppis och underhållning. Servering av kaffe med dopp och julgröt.

Älskade julsånger, trumpeter och fanfarer. Julkonsert med Bålsta kammarkör och Linnékvintetten i Kyrkcentrum, Bålsta, på lördag kl. 16.

Lucia och julshow i Övergrans kyrka på lördag kl. 18. Unga musiktalanger i Håbo medverkar. Mingel före och efter.

ABF tillsammans med sina samarbetsorganisationer i Enköpings kommun bjuder in till en integrationsafton i ABF:s lokaler, Östra Järnvägsgatan 1, på måndag kl. 17. Föreläsning, middag och slöjdkväll.

Rockmusikal. Årets julshow av Teater Stjärnskott, Tomten är borta!, ges Kupolen 2 på onsdag kl. 10 och torsdag kl. 10 och 13.30.

Tierp/Älvkarleby

Rio Bio i Skutskärs Folkets hus visar Ensam i Berlin på söndag kl. 19.

Dagträff i Vita Magasinet, Karlholm, på tisdag kl. 11-13. Adventstid med musiker Britta Hellström och diakon Carina Vindeland.

Tierps manskör med Elisabeth Jörtsö, Sture Lindgren och Matilda Karlsson bjuder på traditionsenlig julkonsert i Tolfta kyrka på torsdag kl. 19.

Luciatåg med Örbyhus kyrkas barnkörer på tisdag kl. 19.

Leufsta bruksarkiv i Förvaltarbostaden, Lövstabruk, håller öppet för besök och forskning onsdagar kl. 10-15.

Östhammar

Öregrundsbiografen livesänder L’Amour de loin, komponerad av finska Kaija Saariaho, från Met i New York på lördag kl. 19.

Högmässa i Gräsö kyrka på söndag kl. 11. Stipendieutdelning. Efter gudstjänsten serveras gröt och skinksmörgås i församlingshemmet.

Besök Forsmarks julmarknad på söndag kl. 11-16. Hästskjuts och tomtebesök. Experimenverkstán och kaféet är öppet.

Östhammars gospelskör och Musical kids framför Once upon holy night i Forsmarks kyrka på söndag kl. 16.

Julmarknad i Kulturkapellet, Foghammarsvägen 8 i Alunda, söndag 2:a, 3:e och 4:e advent kl. 11-17.

Julkonsert i Öregrunds kyrka på måndag kl. 18.30 och i Skäfthammars kyrka på onsdag kl. 18.30.

Traditionell adventsutställning på SKB där medlemmar från Östhammars Konstnärsförening visar alster i olika tekniker: olja, akryl, akvarell, keramik med flera. Öppet hus på skyltsöndagen kl. 15-19. Öppet alla vardagar kl. 10 – 15 fram till den 28 december.

På Sadelmakarlängans galleri i Österbybruk ser vi just nu ett spännande möte mellan skrotkonst och måleri. Margareta täxas Johansson och Monica Killander ställer ut fram till 18 december.