Här står bocken stadigt

Medlemmar ur Norröns bygdegårdsförening framför den nionde upplagan av julbocken som lever en lugn tillvaro på landet. Ryttare är föreningens ordförande Kjell Andersson Foto: Maria Loboda
Textstorlek:

Sund/Öregrund I nära 30 år har medlemmarna i Norröns bygdegårdsförening samlats i huset de själva rustat och underhållit. För nionde året i rad firade man i lördags in advent genom att med gemensamma krafter resa föreningens drygt tre meter höga julbock. De boende på landet utanför Öregrund är stolta över sin trakt och arbetar hårt för att hålla den levande.

Samlingslokalen i Sund fungerade som nykterhetsloge från 1911 och fram till 1987 då huset förvärvades av Norröns Bygdegårdsförening.
Förutom att huset då var i trängande behov av allmän renovering, saknades både vatten och avlopp.
Hur många timmar av ideellt arbete som föreningens medlemmar investerat i att förvandla huset till dagens moderna träffpunkt går inte att räkna.
Som utomstående frågar man sig var kämpaglöden och engagemanget kommer ifrån?
– Det var helt enkelt viktigt för oss som bor här att ha en plats att samlas på, förklarar föreningens ordförande Kjell Andersson.
Medlemmarna som samlats i köket för glögg och korv nickar instämmande och är eniga om att de vill bidra till en levande landsbygd. I bygdegården firar man högtider, visar film, yogar och håller kurser. Senast var det fullsatt på ett möte rörande fiberdragning i trakten.
Idén till julbocken kläcktes för nio år sedan av ordförandens hustru, Kerstin Eriksson. I köket tror man att inspirationen mycket väl kan ha kommit från Gävlebocken.
Kerstin Erikssons och Kjell Anderssons barnbarn, Edvin Engstrand låg och sov i sin vagn då den första bocken byggdes. Sedan dess har han varit med vartenda år. Nu sitter han i köket tillsammans med lillasyster Ida och äter korv.
Hur många som hjälpt till med att bygga årets julbock vet Edvin Engstrand.
– Elva är kvar här och sex stycken har redan åkt hem. Det blir sjutton, räknar han.
Bocken ståtar nu i solen på gården utanför men exakt hur hög den är vet man däremot inte.
– Närmare fyra meter i mankhöjd, försäkrar någon.
En mild överdrift, enligt de andra och någon gissar på en totalhöjd av dryga tre meter. Ett som är säkert är dock att bocken har vuxit med åren.
– Trästommen måste repareras ibland och då har vi passat på att bygga på den några decimeter i taget, säger Kjell Andersson.
Flera gånger har det hänt att bocken har fått sällskap av små granklädda figurer. En bock i miniatyr, en julgris och en trollkvinna i kastrullhatt. Trots intensivt spaningsarbete vet man inte hur de har kommit dit. Åtminstone inte än så länge.
– Vi har våra misstankar, ler föreningsmedlemmen Stig Unge.
Den lilla bocken som nu står ute på gården bredvid den stora har man dock byggt själva.
– Den ska vi lotta ut vid vårt Luciafirande, berättar Lena Olsson.
Det är på Lena och maken Kurt Olssons gård som den avklädda julbocken förvaras under månaderna då den inte är i tjänst. På paret Olssons gård stoltserar även en runsten med inskrift från 1 000-talet efter vår tideräkning.
Det är Länsantikvarieämbetet som ansvarar för bevarandet av runstenen, men det är Kurt Olsson som ordnar med tvätt och vardaglig skötsel.
– Kurt är vår runstensfadder, skojar en av medlemmarna.
Det var Kurts farfar som på 1930-talet reste stenen och innan dess hade den bland annat använts som spiselhäll.
– En sådan stor och flat sten var attraktiv och hade många användningsområden förr, förklarar Lena Olsson.
Enligt dokument från 1600-talet har det funnits ytterligare en runsten på byns vikingagravfält.
Var den befinner sig är det få eller ingen som vet.
– Det har varit studiecirklar här och letat efter den, berättar Stig Unge.
Rykten tyder på att sådana ansträngningar kan vara förgäves. Någon har berättat att stenen användes som fyllning då vägen till Öregrund breddades för nära 60 år sedan. Fikapausen i bygdegårdens kök är slut. Adventsstjärnor och stakar ska ner från vinden. När bocken nu står på plats är det dags att förbereda inför Lucia-firandet. Renovering av bygdegårdens planeras och nästa år firar bocken tio jular och föreningen fyller trettio år.Det idoga arbetet för en levande landsbygd fortsätter.

Maria Loboda