Träff till nytta och nöje

Inger Arvidsson, Britt Tallroth, Marie-Louise Garheden, Maj Jakobsson, Mari Issa, Mai Wineström och Gärd Jonsson förenar nytta med nöje på onsdagsträffarna. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

HEBY Hantverksgruppen i Heby består av ett gäng flitiga kvinnor som träffas varje onsdag för att skapa och umgås.
Nu visar de prov på sitt kunnande i en utställning och bjuder även in till en prova-på-dag, i dag lördag 10 december, på biblioteket i Heby.

– Det blir olika stationer där den som vill får prova på hantverk i ull, skinn, broderi med mera. Material finns till självkostnadspris, säger Maj Wineström som är upphovskvinnan till hantverksgruppen.

Hon berättar att utställningen visar vad de gör och förhoppningen är att det väcker intresse hos fler. Hantverksgruppen har drop-in och är öppen för alla.

Antalet deltagare i hantverksgruppen varierar och för dagen har sju kvinnor tagit plats runt bordet i konferensrummet på Heby biblioteket.

– Vi har också yngre deltagare, bland annat en tjej som är jätteduktig på nålbindning. Hon går i skolan men försöker vara med när hon har möjlighet, säger Maj Wineström.

Under småprat och skratt stickas och broderas det i olika tekniker.

– Det är fritt fram att göra det man vill och vi har ingen avgift, utan var och en jobbar med eget handarbete, säger Maj Wineström och lägger ner tyget där ett vackert broderi växt fram.

Hon berättar att det är tredje terminen hantverksgruppen träffas och det drivs som cirkelverksamhet via Medborgarskolan.

Men även om det inte är någon kursverksamhet hjälper deltagarna varandra om någon kör fast.

– Det är alltid öppet hus och vi har plats för fler, så den som vill är välkommen att delta onsdagar mellan 13.30 och 16.00, säger Maj Wineström och tillägger att fika är gratis.

Maj Wineström flyttade till Heby för två år sedan och det dröjde inte länge innan hon fått igång en hantverksgrupp.

Maj Wineström är sjuksköterska i botten och jobbade i Vårdförbundet innan hon blev pensionär.

Maj har alltid haft ett brinnande intresse för hantverk i alla former, och brukar se till att starta någon verksamhet dit hon flyttar.

– Jag är uppväxt med slöjd och hantverk. Pappa var snickare och mamma vävde, så det sitter väl i generna.

Att handarbete är avstressande är konstaterat sen tidigare, och det håller samtliga deltagare med om. ”Rena terapin”, som någon uttrycker det.

– Men tyvärr värderas inte hantverk idag, och många gamla tekniker riskerar att falla i glömska, säger Maj Wineström.

I dag, lördag, bjuder man alltså in till en prova-på-dag klockan 11–14 på Heby bibliotek.

Hantverksutställningen pågår till och med 22 december och visas under bibliotekets öppettider.

Rose-Marie Eriksson